’Als je nooit een doel stelt, faal je niet. Maar je haalt ook nooit iets’

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Hoe zal een interview eruit zien als je zelf de vragen mag bepalen? Op verzoek van Trouw hielden vier sporters een vraaggesprek met zichzelf. Vandaag deel 1: zwemster Marleen Veldhuis.

Zwemster Marleen Veldhuis (30) is met de estafetteploeg olympisch en wereldkampioen. In juni verwacht ze een baby. Daarna hoopt ze tijdens de Spelen in Londen haar carrière met individueel goud te bekronen.

Hoe denk ik het moederschap te combineren met mijn zwemcarrière?

„De grootste uitdaging zal niet het fysieke maar het organisatorische gedeelte worden. Waarschijnlijk schakelen we een au pair in. Als je iets bijzonders wil doen, heb je een bijzondere oplossing nodig. Nee, ik heb geen idee of NOC-NSF dat voor A-sporters vergoedt. Wat kosten betreft valt het verrassenderwijs best mee. Kinderopvang is duurder.”

„Ik heb naast zwemmen altijd gestudeerd. Dat is natuurlijk niet helemaal te vergelijken met het hebben van een kind. Een studie kan je aan de kant leggen als het zo uitkomt, een kind niet. Het wordt zeker een organisatorische uitdaging. Je moet ervoor waken dat je niet de hele dag het kindje weg moet brengen en ophalen. Dat is voor beiden onrustig. En tijdens trainingskampen kan ik iemand meenemen.”

Er zijn veel voorbeelden van sportvrouwen die na een bevalling sterk zijn teruggekomen. Ga ik gebruik maken van die ervaring?

„Iedereen is anders, maar je hoeft niet elke keer zelf het wiel uit te vinden. Ik ga mijn licht opsteken bij lange-afstandzwemster Edith van Dijk. Ook voormalig olympisch kampioene meerkamp Denise Lewis, ooit getraind door Charles van Commenée, kan een telefoontje verwachten.”

„Ik heb medici gesproken, op internet gezocht en artikelen gekregen. Alles en iedereen zegt dat bewegen juist goed is tijdens de zwangerschap. Als je fit bent gaat een bevalling beter. En door al die jaren topsport ken ik mijn lichaam denk ik beter dan de gemiddelde vrouw.”

In sommige landen raken sportvrouwen bewust zwanger om sterker te worden. Is dat bij mij een overweging die heeft meegespeeld?

„Zo werd dat in het Oostblok gedaan. Bij mij is daar geen sprake van, suggesties in die richting wijs ik ten stelligste van de hand. Ik had daar geen moment aan gedacht. Wel is het zo dat ik voor mijn zwangerschap al had besloten dat komend seizoen een tussenjaar zou worden. Wat dat betreft past mijn zwangerschap nu perfect in het plaatje.”

„Dit is een extra uitdaging. Fanny Blankers-Koen achterna? Ja, ik wil ook graag een fiets. Nee, het belangrijkste is dat je graag kinderen wil én graag wil zwemmen. Als je daar met je man samen in gelooft, dan kan dat. Ik ben een positief ingesteld persoon.”

Hoe ziet mijn plan er voor de komende tijd uit?

„Na de Spelen van Peking had ik bedacht om nog een jaar door te gaan en daarna een beslissing te nemen: nog drie jaar zwemmen tot de Spelen van Londen of stoppen. Ik ga door omdat ik nog een extra stapje kan maken.”

„Daarvoor heb ik samen met mijn trainer Jacco Verhaeren al vóór mijn zwangerschap een langetermijnplan gemaakt. Na analyse van de afgelopen WK en Olympische Spelen, is duidelijk geworden dat dingen anders moeten. Ik heb veel bereikt, maar als ik op dezelfde manier doorga, gaat het principe op you do what you did, you get what you got. Ik moet uit mijn comfortzone.”

„Als ik in Londen op mijn allerbest wil zijn, is het goed om me buiten het zwemmen te blijven ontwikkelen. Vanaf januari ga ik drie maanden een stage consultancy doen. Met mijn studie technische bedrijfskunde en de bijna voltooide master economie wil ik daarin verder. Daar komt mijn zwangerschap nu bij.”

„Ik heb karaktertrekken die mij erg helpen, maar in bepaalde opzichten ook hinderen. Ik ben zeer gedisciplineerd, hetgeen nodig is voor topsport. Maar alles perfect willen doen kan me belemmeren tijdens wedstrijden, als je gewoon je taak moet uitvoeren. Daarvoor heb je een zekere losheid nodig. Daar kan ik me verbeteren.”

„Ik heb nooit zo hard kunnen trainen als afgelopen december tot april. In maart zwom ik twee wereldrecords op één dag, dat had nog nooit iemand gedaan. Daarna was de grootste scherpte eraf. Dan kan je denken: de periode van januari tot maart was uitzonderlijk, de zomer was normaal. Maar dat uitzonderlijke wil je normaal maken. Daarom zal de seizoensplanning anders worden. Dat was de oorspronkelijke reden dat ik deze maand niet deelnam aan de EK kortebaan, waarop ik zes maal achtereen kampioen op de 50 vrij ben geweest. Dat was een moeilijke beslissing, tegen mijn karakter in. Ik train om wedstrijden te zwemmen, ik had nog nooit een toernooi overgeslagen. Maar om uit mijn comfortzone te komen, moet ik die ene piek in december los laten.”

Wat heeft mijn zwangerschap in het plan veranderd?

„Ik train rustiger, ik bouw niet op maar ik onderhoud. Sprinten doe ik wel, maar op recreatief niveau. Zware trainingen waarin ik heel diep moet gaan, doe ik niet meer. Daar voel ik me niet prettig bij. Al die verhalen van die Oost-Duitsers dat je na drie maanden zwangerschap op je best bent en een topprestatie kan leveren, daar geloof ik niets van.”

„Ik ben in juni uitgerekend, mijn piek ligt dus in de zomer. Als zwemster zou het mooi zijn als ik in december weer op mijn top ben, anders moet dat in maart 2011 gebeuren. Daarna zijn er twee belangrijke toernooien: de WK in Shanghai en de Olympische Spelen in Londen.”

Heeft doorgaan tot de Spelen alleen met persoonlijke ambitie te maken?

„Dit komt puur vanuit mezelf. Daarbij moet je eerlijk zijn tegen jezelf. Het is verleidelijk om alleen door te gaan vanwege het mooie leven. Topzwemmen is hard werken, maar geeft veel voldoening als je een doel haalt. Het is leuk om ergens goed in te zijn en steeds beter te worden. Winnen is leuk en trainingskampen in het buitenland zijn ook niet verkeerd. Maar de intrinsieke motivatie is het belangrijkste.

„Tijdens een WK heb je soms een rot gevoel als je eenzaam op het startblok staat en je weet dat iedereen meekijkt. Aan de andere kant is dat ook een fijn gevoel. Je weet dat je hier lang en hard voor hebt gewerkt, nu mag je laten zien wat je kan. Die twee kanten zijn heel intens. Dat maakt sport zo mooi. Natuurlijk, het kan fout gaan. Als je nooit een doel stelt, faal je niet. Maar je haalt ook nooit iets. Prachtig, je hele leven niet gefaald!”

Hoe komt het dat ik vlak na een race moeite heb om niet hyper te zijn voor de camera?

„Eigenlijk interesseert het mij op zo'n moment helemaal niets hoe ik voor de camera sta en wat ik zeg. Dat kan me gestolen worden. Ik vind het ook niet erg om dan naar de camera te komen, dat hoort erbij. Ik geef toe, het is niet goed voor mijn pr. Ik ben me ervan bewust dat ik op die momenten anders overkom dan ik in werkelijkheid ben. Daarom heb ik me voorgenomen voortaan eerst twee minuutjes op adem te komen.”

„Ik werk de hele dag toe naar zo’n race, dat geeft een enorme ontlading. De adrenaline spuit me de oren uit, daar moet ik van bijkomen. Vaak voel ik dat ’s avonds nog.”

Wat doe ik om tijdens trainingsstages en toernooien te ontspannen?

„Ik lees graag, vooral ontspannen literatuur. Momenteel ben ik bezig met een boek over enneagram, daarvoor las ik de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. Tijdens een WK lees ik twee boeken. Kaarten doe ik ook, we hebben een klein, gemengd groepje klaverjassers. Veel zwemmers hebben een nintendo. Afgelopen WK was het toernooi van de legpuzzels. Ik had er een paar meegenomen, de anderen vonden het ook leuk. Ranomi (Kromowidjojo, red) is halverwege de WK naar de supermarkt gegaan om er een voor zichzelf te kopen.”

„Puzzelen is leuk om met meer mensen te doen. Je kan met elkaar slap kletsen, en het werkt verslavend. Mijn laptop gebruik ik weinig, internetten doe ik sowieso niet veel tijdens toernooien. Mijn eigen website houd ik niet bij, daar heb ik mijn zusje voor gecharterd. Het viel me erg moeilijk om daar dingen over mezelf op te zetten.”

Marleen Veldhuis: 'Mijn eigen website houd ik niet bij, daar heb ik mijn zusje voor gecharterd. Het viel me erg moeilijk om daar dingen over mezelf op te zetten.' (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Marleen Veldhuis: 'Mijn eigen website houd ik niet bij, daar heb ik mijn zusje voor gecharterd. Het viel me erg moeilijk om daar dingen over mezelf op te zetten.' (FOTO WERRY CRONE, TROUW)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden