Als je niet vijf uur sport, krijg je een flinke douw

Om jongeren gezond te houden is een wet nodig die hen dwingt tot vijf uur beweging.

Overgewicht bij kinderen en jongeren wordt een ernstig probleem. Van alle kanten komt advies om het tij te keren. Maar meestal is dat advies zeer ingrijpend of hangt er een duur prijskaartje aan vast. Het kan ook simpeler: laat minister Rouvoet zorgen dat jongeren meer bewegen, in plaats van zich druk te maken over de snoepindustrie en de makers van ongezonde producten.

Politici zouden moeten bedenken hoe jongeren in hun vrije tijd gestimuleerd kunnen worden om meer te sporten en aan de norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie te voldoen, van vijf uur bewegen per week.

In de huidige situatie halen middelbare scholieren met pijn en moeite twee uur lichamelijke oefening per week. Gemiddeld kampt in Nederland 15 procent van de jongeren met overgewicht. Ruwweg 400.000 kinderen zijn volgens de Body Mass Index – een verhouding tussen lengte en gewicht – te dik. Van deze groep is dan nog eens 10 procent extreem dik. En deze ontwikkeling neemt ieder jaar met 6 procent toe.

Zeker, 65 procent van de jongeren doet al aan sport en velen van hen kunnen gemakkelijk aan de norm van vijf uur per week voldoen. Nu is het zaak de jonge sportmijders over de streep te trekken.

Twee van de vijf uur sport vindt op school plaats, al laat de Vereniging van Leraren Lichamelijke Oefening KVLO weten, dat op sommige scholen zelfs aan deze twee uur wordt getornd. De andere drie uur kunnen de jongeren zelf invullen. Voor controle hierop zou een ’sportkaart’ ingevoerd kunnen worden, die de betreffende sportvereniging moet aftekenen. Scholieren die sjoemelen met sportkaarten moeten op een pittige sanctie kunnen rekenen. Deze verplichting moet expliciet gemaakt worden: vijf uur sport per week wordt een van de voorwaarden van de nieuwe leer- of kwalificatieplicht.

Er is des te meer reden deze aanpak nu met elan en overtuigingskracht in te voeren, gezien de geringe animo om te sporten onder (een deel van de) jongeren. Volgens onderzoek van het Nicis-Instituut is het niet vanwege de kosten dat jongeren niet sporten. Sport is niet te duur, maar jongeren willen niet sporten vanwege de leefstijl van het gezin, of vanwege culturele of religieuze belemmeringen.

Laat dit kabinet zich dus bij de bestrijding van overgewicht bij jongeren vooral richten op de risicogroepen. Dus niet op de jongeren die al buiten schooltijd regelmatig sporten, maar op de jongens en meisjes die van achter computer of tv weggehaald moeten worden. Twee uur sporen op school en drie uur verplicht sporten buiten schooltijd –in de vorm van een bewegingsplicht– kunnen het kabinet veel geld besparen aan opleidingskosten voor nieuwe docenten en – wellicht nog belangrijker – op termijn aan kosten in de gezondheidszorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden