Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil Joris Linssen

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Hoe komt u aan deze spreuk?

"Ik hoorde hem een paar jaar geleden van Henk Verkaart, een bijzondere man die ik portretteerde voor mijn televisieprogramma 'Joris' Showroom'. Henk Verkaart leeft van alles wat toeristen achterlaten, in de uiterwaarden van de Waal. Maar hij leeft ook in de rivier zelf. Op een gegeven moment zag ik hem met een noodgang tussen de boten door zwemmen, waarna ik hem vroeg of dat niet levensgevaarlijk was. Toen deed hij deze filosofische uitspraak, die dus nu een soort lijfspreuk van mij is geworden.

Daar achteraan zei hij: 'Alleen de kade vliegt voorbij.' Dat vond ik zo mooi, ik zal dat nooit vergeten. Ik ben zelf ook de rivier overgestoken, toen. Samen met hem. Ik legde mijn hele lot in handen van een zonderling. Vanaf dat moment was ik ervan overtuigd dat je tegen de stroom in moet gaan, wil je bij de bron komen. Dat deed ik hier letterlijk, maar ik bedoel dat ook figuurlijk."

Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

"Je voelt je het meest senang als je in het leven meegaat met alles: Go with the flow. Dat is comfortabel, makkelijk. Maar als je verder wilt komen, zul je ook verder moeten gaan. De luxe verlaten. Wij zijn met onze band Caramba drie dagen langs de Maas getrokken. Een pelgrimstocht vanaf de Sint Christoffelkathedraal in Roermond. Lopend, tegen de stroom in. Zo heet onze voorstelling ook: Stroom. Echt, er gingen nieuwe werelden voor ons open. We ontdekten opnieuw de oerkracht van de muziek, maar ook hoe mooi de verbinding tussen mensen kan zijn.

We hadden vooraf geen slaapplaats, dus we waren afhankelijk van de gastvrijheid van anderen. Zaten we daar ineens bij wildvreemden aan tafel. Zo ontdekten we de kracht van spontaniteit.

Als je mensen verrast en voor ze zingt, openen ze hun hart. In onze voorstelling vertel ik dit inspirerende verhaal. En zo versterken de twee mooie beroepen die ik heb elkaar: mijn televisiewerk leidt tot theater. En dat uiteindelijk allemaal door Henk Verkaart, mijn eigen Sint Christoffel."

Joris Linssen (1966) is zanger en televisiepresentator. Voor de NCRV maakte hij onder meer 'Taxi', 'Hello Goodbye' en 'Joris' Showroom'. Samen met zijn band Caramba trekt Linssen nog tot 3 april door Nederland met de theatertour Stroom. Ze spelen Nederlandstalige muziek 'met een vleugje Mexico'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden