'Als je krap bij kas zit, is een geitje voor 150 euro een optie'

Islamitische slager huurt extra personeel in om de topdrukte op te vangen

Het is een vreemde combinatie, beseft hij: slager Rachid Kaddour (34) is vegetariër. "Ik heb te veel dieren geslacht zien worden als kind in de slagerij van mijn vader." Samen met zijn broer Amed runt hij nu zelf een islamitische slagerij in Amsterdam-Noord. Het jaarlijkse offerfeest is voor hem de drukste tijd van het jaar. 96 families bestelden dit jaar een dier voor het offerfeest: 94 lammeren, 1 kalf en 1 geit.

Lijkt me duur, een schaap kopen.
"Zeker, een lam kost 300 euro. Een kalf kost 1600 euro, maar die weegt dan ook 200 kilo en kun je met zes andere gezinnen delen. Als je niet zo'n groot gezin hebt, of krap bij kas zit, is een geitje ook een optie: 15 kilo. Dan ben je met 150 euro klaar."

Hoe bereiden jullie je voor op het feest?
"We hebben deze week drie man extra personeel ingehuurd. Twee weken voor het feest gaan we bij de boeren langs om te kijken hoe er met de dieren wordt omgegaan, want de islam schrijft voor dat ze een goed leven leiden. We kijken of ze vrij kunnen rondlopen, of ze goed worden behandeld. Ze mogen vanaf veertig dagen van tevoren geen medicijnen of chemische middelen hebben genomen. Dat controleren we ook."

Gelden er speciale eisen voor het slachten?
"Tijdens het slachten moet de naam van God worden uitgeroepen. Het dier mag niet onnodig lijden: het mes moet extreem scherp zijn, met één haal moeten de slagaders worden doorgesneden zodat de toevoer van het bloed naar de hersenen direct stopt. Het dier mag ook geen onnodige stress hebben, hij mag bijvoorbeeld niet zien hoe zijn soortgenoten sterven, en moet dus afgeschermd worden tot het moment waarop het zelf aan de beurt is."

Er is veel te doen om onverdoofd slachten. De overheid heeft hierover een convenant opgesteld met joden en moslims. Merkt u hier wat van?
"In het slachthuis is nog niets veranderd. Mijn klandizie - er komen veel niet-moslims bij mij - is ook niet afgenomen. Er worden wel meer vragen gesteld. Dan leg ik uit dat het er bij ons misschien wel strenger aan toegaat dan bij gewone slachterijen. Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. 'Goh, is dat zo?' zeggen zij dan verbaasd. Ik begrijp waarom er zoveel gedoe om is, maar ik denk niet dat dieren extra pijn lijden doordat ze niet verdoofd zijn."

U bent vegetariër. Is dat niet lastig als moslim? Wat eet u tijdens het Offerfeest?
"Ja, dat is wel lastig. Ik ken bijna geen enkele moslim die ook vegetariër is. Overigens was ik tot een paar jaar geleden echt een vegetariër, nu eet ik heel af en toe kipfilet. Maar tijdens het Offerfeest eet ik geen vlees. Mijn moeder maakt speciaal voor mij een lekker groentegerecht. Als je vegetariër bent, dan wordt er lacherig over je gedaan, dan ben je een mietje. Maar niemand vindt je er een minder goede moslim om. Voor mij gaat het Offerfeest om het samenzijn met de familie. De religieuze symboliek - ik kan me voorstellen dat mensen die mooi vinden. Maar het liefst zou ik het leven van dat lammetje sparen."

Ram van God
Het Offerfeest gaat terug op een verhaal in de Koran: Abraham was bereid zijn eigen zoon te offeren toen God daarom vroeg. Op het moment dat Abraham het mes in zijn kind wilde zetten, hield God hem tegen. Abrahams gehoorzaamheid was voldoende aangetoond. God gaf Abraham een ram om te slachten. Dit herdenken moslims elk jaar door het slachten van een dier, meestal een lam, maar een kalf of een geit mag ook - of zelfs een kameel. Twee derde van het vlees geef je weg aan armen en buren. Veel moslims doen het minder omslachtig: ze gireren twee derde van het bedrag dat ze aan het dier zouden besteden aan bijvoorbeeld arme familieleden in Turkije en voor de rest kopen ze vlees om zelf op te eten. Het feest duurt drie dagen en wordt gevierd aan het einde van de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka. Moslims uit Arabische landen vieren het feest vanaf vandaag; voor moslims uit Turkije begon het feest gisteren al.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden