BoekrecensiesJeugdboek

Als je ineens je kamer aan een vervelende klasgenoot moet afstaan

Annejan Mieras over aarzelende vriendschap tussen bokkige Homme en behoeftige Pien.

Ze stinkt, is lelijk, onhandig en irritant. Tenminste, dat is hoe Homme zijn klasgenootje Pien ziet. Het is dus een regelrechte ramp als zijn ouders aankondigen dat uitgerekend dat meisje een tijdje bij hen komt wonen, omdat haar moeder in een rusthuis wordt opgenomen. Hij moet zijn kamer aan haar afstaan, zij hoeft nooit haar bord leeg te eten en door haar kunnen ze niet op vakantie.

In haar tweede boek na ‘Portiek Zeezicht’ krijgt Annejan Mieras het voor elkaar dat je zowel meeleeft met Homme als met Pien – en dat is knap. Interessant dat ze koos voor het perspectief van bokkige Homme, die sociaal onwenselijk op de situatie reageert. Zijn weinig sympathieke, maar tegelijkertijd invoelbare afkeer van Pien blijkt uit alles: als zij in bad is geweest, spuit Homme het extra goed schoon voor hij er zelf in gaat, als zij de beslagkom uitlikt, vergaat zijn zin in taart.

Door zijn ogen legt Mieras bovendien bloot hoe meeloopgedrag op school werkt. Homme moet al snel zijn beeld van Pien bijstellen, maar durft daar niet voor uit te komen: “‘Is het wel een beetje te harden met Pien in huis?’ vraagt Stan en hij knijpt zijn neus dicht (…) Eigenlijk heb ik nog niks raars geroken. Maar ze zijn wel mijn vrienden. Of zoiets. ‘Ik ben verkouden,’ zeg ik.”

Hechte vriendschap

Terloops krijg je steeds meer informatie over de ietwat geheimzinnige Pien en daaruit ontstaat het beeld van een verwaarloosd kind: ze heeft bijna geen kleren, kan niet fietsen en praat als een robot. Behalve als ze een gedicht voorleest, constateert Homme in de klas.

Elk hoofdstuk eindigt met een kinderlijk gedicht in handschrift, dat telkens begint met een volwassen zin uit een gedicht van Wisława Szymborska. Het zijn de gedichten van Pien, waarin zij reflecteert op wat haar overkomt. Ontroerend misverstand: Pien weet niet dat Szymborska een vrouw was en denkt dat de dichter haar onbekende, Poolse vader is.

Tijdens de herfstvakantie komen Pien en Homme dichter bij elkaar, zonder dat er opeens een ongeloofwaardig hechte vriendschap ontstaat. Samen onderzoeken ze waarom fietsenmaker Kees, met wie Homme een goede band heeft, zijn zaak heeft gesloten.

De talentvolle Mieras wil wat veel in dit boek, maar redt zich met haar heldere toon, fijne dialogen en levensechte personages.

Oordeel: heldere toon, fijne dialogen en levensechte personages.

Annejan Mieras
Homme en het noodgeval
Ill. Linde Faas
Lemniscaat; 188 blz. € 14,95. Vanaf 9 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden