Als je honger hebt, breng je de huurtoeslag naar de supermarkt

Hulpverlener Paul Scheerder, bekend van de wekelijkse tv-documentaireserie 'Schuldig', heeft na het rapport van Roel in 't Veld nog wat praktische adviezen.

Ze is net vertrokken, de vrouw met een bijstandsuitkering die vier jaar geleden een schuld van veertig euro niet kon inlossen. "Haar schuld is inmiddels opgelopen tot duizend euro", zegt Paul Scheerder (70). "Er komt rente bij, de kosten van de rechtbank, het incassobureau moet betaald. Laten we nu eens beginnen voor die kosten een plafond in te stellen." Dat brengt een oplossing in ieder geval dichterbij.

Toch is Scheerder, hulpverlener in Amsterdam-Noord en bekend van de tv-docuserie 'Schuldig', niet ontevreden over het advies 'Een onbemind probleem' dat gisteren aan het kabinet is aangeboden. Natuurlijk is er sprake van een zeer bureaucratische aanpak van zeer acute problemen bij zeer kwetsbare mensen, zoals het rapport meldt. "Ze komen bij de gemeente binnen met de uitroep 'Hellup ik heb een dwangbevel' en krijgen als antwoord dat ze een driedaagse cursus moeten volgen waarin ze leren de afschriften voortaan in een mapje te stoppen. Pas daarná komen ze in aanmerking voor schuldhulpverlening."

De aanpak van Scheerder in het Amsterdamse Leefkringhuis is directer. Hij maakt onderscheid tussen urgente schulden als bij gas-water-licht en huur, en de overige bedragen die afbetaald moeten worden. "Meneer Wehkamp kan wel even wachten." Vervolgens zet Scheerder onorthodoxe methoden in. Hij belt direct met de directeur van de woningbouwvereniging en dreigt met publiciteit. "Ik doe alles om mijn toezegging na te komen, namelijk: als je bij mij aanklopt, word je in ieder geval niet ontruimd. Daar sta ik voor."

Bestuurskundige Roel in 't Veld heeft helemaal gelijk als hij stelt dat het toeslagensysteem moet veranderen, vindt Scheerder. "Gisteren nog zat hier een vrouw op bijstandsniveau die over vier jaar dertigduizend euro aan zorg- en huurtoeslagen moet terugbetalen omdat ze haar formulieren verkeerd had ingevuld. Wie in Den Haag heeft bedacht dat zulke kwetsbare mensen zogenaamd zelfredzaam moeten zijn? Als je honger hebt, breng je de huurtoeslag naar de supermarkt, zo eenvoudig is het." De huurtoeslag moet volgens hem direct naar de rechthebbende, de woningbouwvereniging, en níet naar de klant. Op die manier wordt het probleem dat een burger niet kan rondkomen, ook eerder zichtbaar. "Nu wordt dat bedekt met het aanwenden van de toeslagen die daarvoor niet zijn bedoeld."

Naast het sneller ingrijpen door hulpverleners en het eerder afschrijven van schulden door de overheid, noemt In 't Veld een aantal broodnodig aanpassingen ook niet. Scheerder: "Gezinnen zouden per definitie niet mogen worden ontruimd. Nu wordt dat per gemeente bekeken. En er zou een verbod moeten komen op het opkopen van hele schuldpakketten van particulieren door malafide bedrijven, die er zo hun eigen incassomethodes op na houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden