Soap&Co

Als je Gordon heet, zoek je natuurlijk je man op tv

Gordon met kandidaat Rogier.Beeld tr beeld

Gordon gaat trouwen, waar anders dan op tv? Hij gelooft in de liefde, maar heeft zich wel ingedekt tegen financiële ellende en gezondheidsrisico’s.

Tientallen boeren gingen Gordon voor, dus wie zou nog durven beweren dat er betere manieren zijn om de ware liefde te vinden dan in een tv-programma? Gordon heeft het veelvuldig buiten de schijnwerpers geprobeerd, maar die relaties liepen steevast uit op een bittere teleurstelling. Zijn laatste strohalm is een zoektocht voor de camera’s en dat wilde RTL - de kijkcijfers van die boeren indachtig - graag faciliteren. Er wordt stevig doorgepakt: ‘Gordon gaat trouwen, maar met wie?’ Ja, er wordt echt getrouwd in de laatste aflevering, na het beproefde recept van speeddates en afvalrondes. Geen halve maatregelen.

Daar doen mannen natuurlijk alleen aan mee voor het geld, zou een cynisch mens kunnen denken. Maar nee, Gordon is op zoek naar oprechte liefde en daarom stelde hij vooraf een keihard pakket huwelijkse voorwaarden samen, waarop De Telegraaf de hand wist te leggen. De toekomstige echtgenoot hoeft niet te rekenen op een cent van Gordons aanzienlijke vermogen als het huwelijk strandt. In notariële kringen heet zoiets koude uitsluiting.

Op straffe van 10.000 euro

Voor hun deelname aan het programma krijgen de potentiële partners hooguit een onkostenvergoeding en ze moesten vooraf verklaren dat ze op straffe van 10.000 euro overal hun mond over houden en geen overdraagbare aandoeningen hebben. Als je er dan nog trek in hebt, moet het ware liefde zijn. Zoals bij de Limburgse sportschoolhouder Roy die zijn deelname als volgt motiveerde: “Gordon en ik zijn de perfecte match omdat we samen de wereld aankunnen.” Tijdens een middagje glow in the dark-bodypainting sprong de vonk over en nu is Roy één van de vijf mannen die door de voorrondes kwamen en in Zuid-Afrika strijden om die trouwring. Zuid-Afrika? Dat is omdat Gordon niet van koude winters houdt en het programma een sponsor nodig had.

Psycholoog

Voordat u gaat denken dat de tv-persoonlijkheid het allemaal lichtzinnig opvat: er is een psycholoog in de arm genomen die Gordon moet helpen dit keer wel een succes van zijn relatie te maken. Met deze ook al achternaamloze Pablo - en de kijkers - deelt hij zijn diepste zieleroerselen: “Ik vind het zo eng om straks getrouwd te zijn, dat je niet weet hoe ’t loopt.” Pablo heeft antwoorden waar Gordon mee verder kan: “Die angst mag er gewoon zijn.”

De psycholoog werkt ook met Gordon aan zijn zwak voor onbetrouwbare mannen. Met zo’n sessie vers in het achterhoofd viel hij als een blok voor de aalgladde Italiaanse adonis Manuel, die nog niet eens de moeite had genomen naar Nederland te komen voor een ontmoeting (of Gordon wilde graag naar Rome, in verband met de slechte zomer).

Tongzoenen

Overigens zet het gros van de miljoen kijkers zijn geld op de alledaags ogende horecaman Rogier uit Leiden. Tijdens de eerste ontmoeting deelden ze vreugde en verdriet en waren er tranen en tongzoenen - het kan geen kwaad een tikje exhibitionistisch te zijn als je je leven wilt delen met een mediafenomeen. Of het uiteindelijk iets wordt? “Ik hou niks vol”, klaagde Gordon tegen Pablo. Die wist wel beter: “Dat ga jij loslaten. Jij gaat jezelf aanvaarden. Neem het zoals het komt.”

Een psycholoog die gelooft dat mensen echt kunnen veranderen, waar vind je die nog? De kans dat de wispelturige Gordon in de contramine schiet en zijn aanstaande voor het altaar laat staan, is tot de laatste seconde aanwezig.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden