Column

Als je goed zoekt kun je misschien redenen vinden voor een moslim om ‘boos op Nederland’ te zijn

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Dat een van de pijlers die de rechtsstaat ondersteunt uitstekend werk verricht, is een opluchting.

Eergisteren verijdelde de AIVD een grote aanslag op de burgers van Nederland door zeven vermeende moslimterroristen te arresteren. Je moet er niet aan denken dat een Parijs-scenario (130 doden in november 2015 waarbij de daders ook met z’n zevenen waren) zich ook in dit land zou ontrollen.

Maar uitstekend werk vandaag is helaas geen garantie voor de toekomst. Vooral als je het zeer recente verleden evalueert, lijkt de jihadistische razernij in volume en intensiteit toe te nemen.

In mei al stak een Syriër in Den Haag drie mensen neer terwijl hij ‘Allahu akbar’ schreeuwde. In juni werden in Rotterdam twee moslims opgepakt die, volgens justitie, op korte termijn een aanslag wilden plegen. Misschien op de Erasmusbrug waar ze video’s maakten terwijl ‘martelaarsliedjes’ werden gezongen. In augustus werd een man uit Pakistan ingerekend die op Facebook aankondigde een aanslag op Wilders te gaan plegen. Later in diezelfde maand stak een Afghaan twee toeristen neer op Amsterdam Centraal Station.

Doelwit

En nu die zeven arrestaties. De onschuld voorbij zul je wel moeten beseffen dat Nederland door het moslimterrorisme tot prominent doelwit is gekozen. En dit voor een land dat, volgens het uitstekende werk van deze krant, jihadistische groepen in Syrië stiekem is gaan faciliteren.

Waarom zoveel haat? De vraag klinkt raar als je de context bekijkt en je niet door de larmoyante tirades van eeuwige slachtoffers in de luren laat leggen. “De groep mensen die boos zijn op Nederland en sympathiseren met IS, groeit”, zei hoogleraar terrorismebestrijding Edwin Bakker gisteren in Trouw.

Hoe verhoudt die ‘boosheid’ zich met de feiten? In Nederland is er vrijheid van godsdienst en de 850.000 moslims beschikken over meer dan 500 moskeeën. In het ‘heilige land’ Saudi-Arabië waar 1,5 miljoen christenen (voornamelijk Filippijnse gastarbeiders) verblijven, zijn kerken taboe.

Burgemeester

In Nederland kunnen moslimkinderen naar 43 islamitische basisscholen, één islamitische school voor voortgezet onderwijs en vijf islamitische scholen voor hoger of universitair onderwijs. Yusuf Altuntas, directeur van de Islamitische Schoolbesturen (ISBO), schat dat er in Nederland twintig nieuwe islamitische scholen zullen bij komen.

Moslims kunnen ook in dit land rolmodellen worden zoals burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Marcouch van Arnhem. Of voorzitter van de Tweede Kamer zoals Khadija Arib.

En als een oorlog in een moslimland uitbreekt, zoals in Syrië, opent Nederland ruim de deuren van zijn asielcentra: tussen januari 2014 en juli 2016 kregen 44.000 Syriërs hun status als vluchteling. Als je goed zoekt kun je misschien redenen vinden voor een moslim om ‘boos op Nederland’ te zijn, maar of het laten ontploffen van een bomauto bij een groot evenement proportioneel is, valt te betwijfelen. ‘Boosheid’ ligt dan dichter bij ‘ondankbaarheid’ en islam in zijn meest akelige uitdrukking dichter bij ‘onderwerping’ dan ‘vrede’.

Lees ook:

Een reconstructie van de mensen en instanties met wie terreurverdachte Hardi N. te maken kreeg

Juist voor dit soort terreurverdachten heeft Nederland een hele rits maatregelen opgetuigd om ze weer op het juiste pad te krijgen.

Jihadbuurt? Iedereen heeft in Presikhaaf genoeg aan z’n eigen

De Arnhemse wijk Presikhaaf blijkt de thuisbasis van enkele terreurverdachten. ‘Het is Arnhems mooiste wijk.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden