Als je dochter plots een nikab aantrekt

In de tv-serie 'Van hagelslag tot halal' neemt Arie Boomsma moeders en hun tot de islam bekeerde dochters mee naar Jordanië. Daar moet hun band weer hersteld worden.

In de hitte van Wadi Rum, woestijn van bergen en rotsen in Jordanië, zegt moeder Marcia (43) over haar tot de islam bekeerde dochter Lorena (22): "Ik heb van alles gedaan. Ruziemaken, boos zijn, haar het huis uitgezet. Maar het hart van een moeder is heel zacht. Zij blijft je dochter."

De katholiek opgevoede Lorena vertelde haar moeder vorig jaar dat zij al twee jaar eerder de islam tot haar geloof had gemaakt. Toen zij de mededeling gepaard liet gaan met het dragen van een nikab, stelde haar moeder haar voor een volgende, ingewikkelde keuze. Die was: nikab uit of het huis uit. Lorena koos voor het laatste. Inmiddels is het contact met moeder Marcia enigszins hersteld en wonen ze weer onder één dak. De eigen pijn, vertaald in wederzijds onbegrip, is echter overeind gebleven.

Lorena over het moment waarop zij haar moeder rond haar keuze voor de islam informeerde: "Als ik daaraan terugdenk, vind ik het wel zielig voor haar". Haar moeder: "Nu ze zover in haar geloof gaat, ben ik bang dat ik haar ben kwijtgeraakt".

Televisiepresentator Arie Boomsma nam voor de KRO-NCRV-serie 'Van hagelslag tot halal' drie bekeerde moslima's en hun moeders mee naar de door bedoeïenen bewoonde Wadi Rum. Zijn doel was om tijdens hun tocht, met kamelen en jeeps door het rustgevende landschap, hun onderlinge band te herstellen. Of op zijn minst begrip te kweken voor elkaars standpunten en levensvisie.

Nieuw is het thema van bekeerde moslima's die voornamelijk afwijzing en onbegrip ontmoeten niet. Media hebben vaker aandacht voor dit onderwerp. Toch maken de huidige actualiteit en de wereldwijde aandacht voor de islam Boomsma's serie intrigerend, nog afgezien van alle menselijke emoties. Hoe makkelijk kunnen partnerkeuze, uitgaan, leerprestaties en, zoals hier, religie niet een wig drijven tussen dochter en moeder?

In de relatie tussen dochter Lorena en moeder Marcia lijkt vooral de nikab spelbreker. Lorena vertelt Boomsma waarom zij volledig voor haar geloof leeft en om die reden de door haar zelf gemaakte nikab draagt. "Als je vrouw bent, betekent dit niet dat je als lustobject over straat moet." Maar ook vertelt ze over de keerzijde. "Elke dag hoopt mijn moeder dat ik de nikab uittrek en met wat anders tevoorschijn kom. Ze zegt dat ik eruitzie als een IS-strijder of terrorist. Je wordt opgepakt op straat, zegt ze. Ik vind dat onzinnig."

Lorena gaat in haar nikab voetballen, wandelen, skeeleren en ze klimt ermee in bomen. Dat heeft danslerares Nour (26), die tot drie jaar terug Ilse heette, nooit gedaan. Zij draagt geen nikab en evenmin een hoofddoek. In Wadi Rum vertelt ze Boomsma hoe zij zich vanaf haar achttiende verdiepte in de islam. Drie jaar geleden bekeerde zij zich, een besluit dat in een van haar vakanties viel. "Ik droomde 'Je moet Allah erkennen, anders haalt hij de handen van je af'", vertelt zij. Over haar geloof: "Het zit in hem. Als ik aan Allah denk, moet ik al huilen. Gewoon omdat ik van hem houd."

Tegenover zoveel innerlijk geloof staat nuchterheid. Met de zes vrouwen, die elkaar op weg naar Jordanië voor het eerst op Schiphol ontmoetten, loodste Boomsma een in veel opzichten prettig gezelschap binnen. Zelfs een vleugje humor ontbreekt niet. Moeder Ingrid (57) hoorde op een Moederdag van dochter Saroya (19) dat ze tot de islam was bekeerd. Tegen de presentator met een lach: "Dat was een leuk cadeautje voor moederdag, maar niet heus". Cynischer: "Ik ben bang dat als ze een relatie krijgt met een islamitische man haar enige recht nog het aanrecht is."

Van hagelslag naar halal, KRO-NCRV, eerste aflevering vanavond, 21.20 uur, NPO 3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden