Column

Als je die sultan ziet, weet je: da's niet pluis

Koningin Beatrix met sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.Beeld ANP/Robin Utrecht

Als je koningin Beatrix ziet schrijden door het weelderige paleis van de sultan van Brunei - bouwkosten ruim één miljard -, weet je direct: dit is niet pluis. 1788 kamers en 257 badkamers. Of stopte de teller bij 258? De NOS en de EO waren het er niet over eens. In de garage 350 Rolls Royces. Verder een massa protserige stoelen. Veel smaak heeft hij niet, die Haji Hassanai Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah.

De twee omroepen versloegen het staatsbezoek van de koningin aan Brunei en Singapore, en de onvrijheid walmde de huiskamer binnen. "Een groot deel van de gas- en olieopbrengst verdwijnt in de portemonnee van de sultan", meldde NOS-verslaggeefster Astrid Kersseboom. Haar EO-collega Jeroen Snel ('Blauw bloed') wist zelfs precies hoe veel: een kwart. Kersseboom: "De bevolking van Brunei heeft niet veel te zeggen. De sultan is tevens premier, en minister van defensie en financiën." Snel: "In Brunei zijn geen verkiezingen, er is geen persvrijheid en christenen worden achtergesteld." In Singapore liet Kersseboom een Nederlandse expat zeggen: "Dit is een soort dictatuur die het goed doet en het goed bedoelt."

De reporters deden hun werk, maar de Nederlandse delegatie leek door goud verblind. Minister Frans Timmermans juichte voor de NOS-microfoon: "Probeer in Brunei maar eens iemand te vinden die ontevreden is." Bij de EO ging hij nog een versnelling hoger. "Een voortreffelijk bezoek. Het loopt echt op rolletjes."

Wat is nu het grootste verschil tussen de twee landen, wilde Snel weten. Als kijker hoopte je: nu gaat hij natuurlijk zeggen dat er geen verschil is, en dat het beide veredelde dictaturen zijn. Maar wat antwoordde de bewindsman? "De relatie met Brunei draait vooral om Shell, en die met Singapore om een waaier van bedrijven."

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes was al even enthousiast. "Met Hare Majesteit gaan alle deuren voor het bedrijfsleven open." Arme Majesteit. "De verschillen tussen Brunei en ons land kunnen bijna niet groter", zei ze opstaand van haar gouden stoel. Inderdaad, dacht je als kijker, ze kunnen niet groter. "Ons land is vlak en uitgestrekt en uw land heeft een mysterieus regenwoud." Precies.

Bij het afscheid werden de goede banden met de sultan nog eens benadrukt. "Majesteit, het was geweldig om hier te zijn", complimenteerde prinses Máxima.

Niet dat in een democratie alles steeds goed loopt. De verse parlementariër Henk Krol ging bij een van zijn eerste stemmingen meteen onderuit. De voorman van ouderenpartij 50Plus stemde vóór een wet die verpleeghuisbewoners verplicht hun eigen vermogen op te eten. Je denkt: daar zal Hilversum wel stevig op inhakken. Maar nee. In 'De vijfde dag' (EO) kwam Krol weg met de mededeling dat de Kamer verkeerd was voorgelicht , waarna hij volop reclame mocht maken voor de acties van zijn partij tegen de nieuwe wet. In 'EenVandaag' (Avro) werd hij bejubeld omdat zijn partij op zeven zetels winst staat en Harry Mens had het gistermorgen in 'Business class' (RTL 7) zelfs over de week van Henk Krol. De man heeft zo'n uitstekende persoonlijke p.r. dat hij elke journalist inpakt. Krol zou ons er zelfs van kunnen overtuigen dat Brunei ten diepste een voorbeeldige democratie is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden