Review

’Als je afwijkt van de norm, kan het tot progressie leiden’

19.00 uur, Nederland 2

Frank Scheffer’s tweedelige film over Frank Zappa (1940-1993) toont niet alleen één van de bijzonderste rock-artiesten, maar ook één van de uitzonderlijkste componisten van de twintigste eeuw. De documentaire is een hommage aan een eigenzinnig genie dat als een muzikaal ongrijpbare criticaster de samenleving decennialang met sarcasme en geestig vernuft onder de loep nam. Een van Zappa’s gevleugelde uitspraken was: ’Als je afwijkt van de norm, kan het tot progressie leiden’

’A Pioneer of the future of Music Part 1 & II’ bestaat uit archiefmateriaal en interviews met mensen die nauw met Zappa hebben samengewerkt en door hem zijn geïnspireerd. Het archiefmateriaal is voor een groot deel afkomstig uit The Vault, het immense, voor een deel nog onontsloten archief, waarin alles is opgeslagen wat Zappa zelf heeft vastgelegd of heeft laten vastleggen: performances, studio-optredens, experimenten, familiegebeurtenissen, ontmoetingen, eigen speelfilms en alles waar zijn oog verder op viel. Ook opgenomen zijn delen uit de film die Roelof Kiers in 1971 voor de VPRO over en met Zappa maakte.

Part I is een hernieuwde kennismaking met Frank Zappa, zijn muziek en de zeventiger jaren, de tijd van de performances, van de freaks enerzijds en de bloemenkinderen anderzijds. Aan het woord komen onder anderen Gail Zappa (zijn vrouw) en medewerkers van de ’Mothers of Invention’ zoals George Duke, Ian Underwood, Mark Volman en Bruce Fowler.

Part II, dat op 29 april wordt uitgezonden, gaat nader in op de invloed van Frank Zappa op de muziekwereld. Met Musici als Steve Vai, Terry Bozzio en Napoleon Murphy Brock.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden