’Als in Atatürks paleis een vrouw met hoofddoek woont, sterf ik’

In Turkije is na de aanslag op enkele rechters een oorlog uitgebarsten tussen seculieren en islamisten. De eersten vrezen dat de anderen proberen de seculiere staat om zeep te helpen.

Haar hoofddoek, lichtblauw met witte stippen, is niet alleen een stuk stof dat haar haren bedekt. Nesrins hoofddoek en miljoenen andere in Turkije zijn als het ware een vlag. Ze dienen als symbool in de oorlog tussen seculieren en islamisten.

Nesrin stapt uit de bus in een wijk die bekend staat als het zakencentrum van Istanbul. Nadat ze het gesprek via haar mobiele telefoon heeft beëindigd, vertelt ze wat ze vindt van de gebeurtenissen van de laatste dagen. Nog maar een dag geleden zijn vijf rechters beschoten die het dragen van hoofddoeken hadden verboden. „Ze moeten gelovige mensen zoals wij niet proberen gek te maken. Dan krijg je dit soort dingen”, zegt ze. „Nee, ik heb geen medelijden met de rechter die gisteren om het leven kwam. Hij verbood vrouwen om te doen wat Allah hen opdraagt.”

In Turkije hebben de islamisten een absolute meerderheid in het parlement. Maar de seculiere Atatürk-aanhang heeft het presidentschap, het leger en de rechterlijke macht in handen. Voor hen is de hoofddoek het slagveld bij uitstek.

Terwijl de seculieren het dragen daarvan bijna onmogelijk proberen te maken, zorgt de islamistische regering ervoor dat een man geen hoge positie krijgt binnen de staat als zijn vrouw geen hoofddoek draagt. Zo ging vorige maand de prestigieuze functie van directeur van de Centrale Bank voor het eerst in de geschiedenis van de Turkse republiek naar een man in wiens familie alle vrouwen hun haar bedekken.

„Dit zijn de eerste stappen naar de sjaria-wetgeving. Sinds de dag dat deze Tayip Erdogan als premier aan de macht is, bewaar ik krantenknipsels met zijn uitspraken”, zegt de zestiger Nurettin Altun. „Uit al die uitspraken blijkt dat deze man er een dubbele agenda op nahoudt. Op de dag dat de regering de koranwetgeving heeft ingevoerd en ons land in een tweede Iran is veranderd, ga ik de krantenknipsels aan al mijn kennissen laten zien die mij niet wilden geloven.”

Altun woont in de achterstandswijk Esenler. Hij houdt van Atatürk en vertelt dat hij heeft gehuild toen hij op de televisie vernam dat een van de rechters die beschoten was, was gestorven. Duizenden betoogden donderdag tegen die aanslag.

Het frappante is dat Altuns eigen vrouw, Muradiye, ook een hoofddoek draagt, een donkerrode, half versleten. ,,Die gek heeft zich ook laten beïnvloeden door de mollah’s”, zegt Altun over haar. Zijn vrouw grinnikt.

De rechters hebben het dragen van hoofddoeken in overheidsgebouwen, op scholen, op universiteiten en voor onderwijzeressen zelfs op straat verboden. De regering verzet zich, en volgens voormalig premier Ecevit is de regering daardoor mede schuldig aan de aanslag op de rechters. Ecevit kreeg donderdag na zijn aanwezigheid bij de massale demonstratie tegen de islamisten een ernstige beroerte.

Dit alles lijkt het voorspel op de echte oorlog die in 2007 zal losbarsten. Dan moet de zittende regering een president kiezen. En dat wordt er waarschijnlijk een met een vrouw met een hoofddoek.

„Ik vertrouw op het leger. Als ook zij het accepteren dat in het paleis van Atatürk een vrouw met een hoofddoek rondloopt, kan ik beter niet meer leven”, zegt Altun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden