Ik heb een droom

'Als ik werk aan een choreografie droom ik ’s nachts de danspassen'

Beeld Jorgen Caris

"Vaak droom ik dat ik vlieg, hoog in de lucht als een vogel, overal om mij heen is ruimte. Ook in het gewone leven vind ik het heerlijk als het menselijk lichaam iets doet wat het normaal niet kan, parachutespringen bijvoorbeeld geeft mij het gevoel dat ik vlieg. 

Ik ben een wezen van de lucht en de aarde, als danser hield ik van springen. Springen gaat minder goed nu met mijn arme oude benen, maar bewegen blijft voor mij de belangrijkste manier om me uit te drukken.

Als kind al kon ik moeilijk stilzitten. Ik was hyperactief, mijn hoofd stroomde over van de ideeën en fantasieën, zelfs in mijn slaap. Vooral de snelheid van mijn dromen herinner ik me: er gebeurde heel veel in een korte tijdsspanne, een logische verhaallijn was er meestal niet. Nog steeds zijn mijn dromen druk en overladen. Als ik werk aan een choreografie droom ik ’s nachts de danspassen. Geregeld ook voel ik in mijn slaap de verantwoordelijkheid die ik heb als artistiek leider van NDT: dan droom ik over allerlei dingen die ik moet regelen.

Mijn dromen weerspiegelen mijn aard: ik ben druk, veranderlijk en ik heb een enorme energie. Maar ik heb ook een introverte kant. Ik hou van de rust van de natuur. Als kind, geboren op het melkveebedrijf van mijn grootouders in het noorden van Engeland, was ik een echte buitenjongen - en dat ben ik nog. Veel tijd breng ik door in grote culturele steden die we met ons gezelschap bezoeken, maar op een dag wil ik weer buiten gaan wonen. We staan tegenwoordig ver af van de natuur; ook ballet, een tamelijk elitaire kunstvorm, lijkt weinig met de natuur te maken te hebben. Toch is het pijnlijke contrast tussen de schoonheid van de natuur en de lelijkheid die de mens er soms van maakt een oneindige inspiratiebron voor mij.

Lot

Mijn leven als kunstenaar is meer bepaald door een gelukkig lot dan door bewuste keuzes. Ooit hoopte ik eerste solist te worden bij The Royal Ballet in Londen, maar toen ik als 18-jarige een proefperiode danste bij het NDT ontdekte ik dat ik op deze fantastische plek wilde blijven. Twee jaar later ontmoette ik Sol León, we werden verliefd en al gauw ontstond het idee samen choreografieën te maken. Toen we tien jaar geleden uiteengingen was onze relatie romantisch gesproken voorbij, maar we wilden onze dochter en onszelf als kunstenaars bewijzen dat liefde verschillende vormen heeft.

Onze band is heel hecht, we hebben samen inmiddels bijna zestig balletten gemaakt. Soms zie ik oud werk terug en denk ik: wauw, wat een naïviteit en onschuld, zo choreografeer ik niet meer. Met ons nieuwe ballet keren we na zeventien jaar terug naar muziek van Bach: het is mooi om te zien hoe anders we het nu benaderen.”

Choreograaf Paul Lightfoot (1966) is artistiek leider van het Nederlands Dans Theater (NDT). Met collega Sol León maakte hij het ballet ‘Subtle Dust’ voor het jubileumprogramma ‘Sum Thoughts’ van NDT2, t/m 12/5. Info: www.ndt.nl

In 'Ik heb een droom' vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of 's nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden