Als ik vooruit probeer te kijken, beef ik

THIJS BENTVELZEN

"De Troonrede viel me eigenlijk een beetje tegen. Er werd weinig aandacht besteed aan de zorg, terwijl die juist zo'n puinhoop is nu. 'Waar mensen in de knel komen, zijn aanpassingen nodig, zoals bij het persoonsgebonden budget.' Met dat zinnetje moest ik het doen.

Ik zit in een elektrische rolstoel door een progressieve spierziekte en ben voor ruim de helft van mijn inkomen afhankelijk van mijn persoonsgebonden budget (pgb). Ik heb geen idee waar ik de komende jaren aan toe ben. Die onzekerheid is niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Er wordt wel structureel geld vrijgemaakt voor de verpleeghuizen. 210 miljoen, hartstikke goed en nodig ook. Maar mensen met thuiszorg gaan er nauwelijks op vooruit, terwijl daarop flink bezuinigd is de laatste jaren.

Een pgb klonk mij eerst nog aantrekkelijk in de oren. De regie van mijn zorg in eigen handen nemen. Van dat gevoel blijft weinig over dankzij het ontmoedigingsbeleid van de overheid.

De toekomst zie ik somber in, ook voor mijn dochter die met dezelfde spierziekte kampt.

Mensen die afhankelijk zijn van de zorg hadden al weinig en het lijkt de komende tijd eerder minder te worden dan meer. Ik beef iedere keer een beetje als ik vooruit probeer te kijken."

Yvonne van Bakkum pgb-houder

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden