"Als ik over geld pieker, denk ik: wanneer is het ooit écht mis gegaan in het leven? Nooit!"

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

ANNEMIEKE LENSSINCK

Gio Vogelaar (58)
Burgerlijke staat: Lat-relatie, geen kinderen

Beroep: freelance jeugdzorgwerker/gezinscoach

Inkomen: wisselend, ongeveer 1.300 euro bruto per maand

Vaste lasten: ongeveer 680 euro bruto per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Thuis was het geen vetpot. Mijn vader was verhuizer en we waren met acht kinderen, dus mijn moeder moest elk dubbeltje omdraaien. Ze voerde een strikt financieel beleid. Vlees kwam hooguit in het weekend op tafel. Mijn vader was de man die het sneed; op doordeweekse avonden at hij nooit mee omdat hij tot heel laat werkte.

Ik heb altijd toe gekund met weinig geld. Dat is mijn karakter, en als het oudste en enige kind dat mocht studeren, had ik al jong een groot verantwoordelijkheidsbesef."

Bent u een spaarder of lener?

"In 2000 heb ik een flink bedrag geleend om te investeren in een teakfonds. Daar gaat het niet best mee, maar ik ben optimistisch. Over een paar jaar komt dat meer dan goed."

Wat merkt u van de crisis?

"Ik weet niet of ik dit jaar nog genoeg werk zal hebben. Toch maak ik me geen zorgen. Door bewustzijnstrainingen heb ik geleerd los te laten en te vertrouwen op overvloed. Er is namelijk genoeg, voor wie het wil zien.

Bovendien: wat zou ik me druk maken? Nu heeft 6 procent van de mensheid alles in handen, dat kan niet lang zo doorgaan. Over een paar jaar hebben we een heel ander financieel systeem, let maar op. In Zwitserland wordt al gesproken over een basisinkomen voor iedereen."

Wacht u op de uitverkoop als u iets moois ziet?

"Ik koop heel weinig. Afgelopen jaar een paar T-shirts, dat is het wel.

Mijn beeldbuis-tv'tje is dertien jaar oud, ik zit op stoelen uit mijn studententijd die toen al van een stoffige zolder kwamen. Ik hecht steeds minder aan bezit. In het boeddhisme geldt: bezit kost aandacht en energie, het leidt af. Toen ik mijn lp-verzameling verkocht, gaf me dat een enorm gevoel van vrijheid."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Goed eten en drinken en dingen doen met vrienden. Ik koop zo veel mogelijk biologisch - dat smaakt beter. Het zou krom voelen om daarop te besparen voor luxe dingen."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Misschien toen ik lang geleden een tijd werkloos was. Ik pieker niet meer, omdat ik in het nu leef. En schiet ik even terug in het oude patroon, dan doorzie ik dat snel. Dan denk ik bij mezelf: wanneer is het ooit echt misgegaan in je leven? Nooit toch?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden