'Als ik het niet rustig opbouw, heb ik straks misschien één keer succes, maar daarna niet meer'

DAPHNE VAN BREEMEN

Op papier is Mathieu van der Poel allang een winnaar. Hij is net uitgeroepen tot Sporttalent van 2013 en de winst van het Nederlands, Europees en Wereldkampioenschap veldrijden bij de junioren heeft hij al op zak. Op 1 en 2 februari kan hij opnieuw wereldkampioen worden tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide, dan bij de senioren.

Of hij inderdaad die titel pakt, durft hij niet hardop uit te spreken. "Je moet nooit zeggen dat je gaat winnen. Gezien mijn prestaties vorig seizoen is het podium haalbaar, maar het hangt toch af van de weersomstandigheden en het gevoel die dag."

Of dit WK zijn jaar gaat maken, is volgens Van der Poel dan ook afwachten. "Het zal sowieso moeilijk worden om 2013 te evenaren."

Iemand met verschillende grote titels op zijn naam heeft desondanks dus genoeg te vrezen. Van der Poel is vooral bang voor zijn rivalen. "Ik heb nog een lange weg te gaan. Ik moet me meten aan de concurrenten." Hoe dan? Met krachttrainingen. Maar in één keer een krachtpatser worden, dat zal hem niet gebeuren. "Het moet wel binnen de perken blijven, wil ik me als veldrijder blijven verbeteren. Als ik het niet rustig opbouw, heb ik straks misschien één keer succes, maar daarna niet meer."

Als zoon van voormalig wielrenner Adrie van der Poel zijn de verwachtingen hooggespannen. Dat maakt de druk extra groot. "Ik wil zelf naam maken. Als iedereen steeds mijn vader erbij haalt, is het net of je er minder voor moet doen omdat je 'de zoon van' bent."

Mathieu van der Poel (18) kan dit jaar wereldkampioen veldrijden worden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden