'Als ik doodga stopt alles, er is niet zoiets als een ziel' agnost

Arthur Lengkeek

(52) uit Utrecht. Tekstschrijver en websitebouwer.

Wat is er na de dood?

"De nagedachtenis die anderen aan je hebben, is het leven na de dood. De theoloog Jacobine Geel zei het heel mooi na de ramp met de MH17. Ze zei: 'Een mens sterft twee keer. De eerste keer fysiek, de tweede keer als anderen niet meer aan je denken'."

De overledene leeft dus niet op een of andere manier verder?

"Als ik doodga, stopt alles. Dat is gewoon een chemisch proces. Er blijft niet zoiets als een geest of ziel bestaan. Over het bestaan van een hiernamaals valt evenmin zinvol te spreken als over het bestaan van God. Beide kwesties zijn niet te onderzoeken.

"Laatst zag ik Arie Slob van de ChristenUnie op televisie. Het is de partij waarop ik de laatste keer stemde, vanwege het sociale programma. Slob sprak erover hoe hij zijn vader in de hemel zou ontmoeten. Vroeger zou ik afkeurend hebben gereageerd. Nu denk ik: wat fijn dat je daar troost uit put."

Bepaalt de manier waarop anderen u na uw dood herinneren, uw wijze van leven?

"Mijn 'geloof' in het hiernamaals hangt daar zeker mee samen. Mijn leven heeft zin bij de gratie van mijn omgeving. Het is dus van belang om een positieve bijdrage aan die omgeving te leveren. Door vriendschappen, door bewust te leven en zo weinig mogelijk te verspillen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden