Opinie

Als ik ‘Allahu Akbar!’ hoor, denk ik: bom

Partycentre Melody in Rotterdam, waar veel bruiloften worden gevierd. De kreet ‘God is groot’ wordt ook vaak in heugelijke omstandigheden geuit, bij bruiloften bijvoorbeeld. Beeld Hollandse Hoogte / Peter de Krom
Partycentre Melody in Rotterdam, waar veel bruiloften worden gevierd. De kreet ‘God is groot’ wordt ook vaak in heugelijke omstandigheden geuit, bij bruiloften bijvoorbeeld.Beeld Hollandse Hoogte / Peter de Krom

De woorden ‘Allahu akbar’ roepen allerlei akelige beelden op bij Felisa Jurado. De student European Union Studies besloot op zoek te gaan naar de betekenis van de kreet.

Op de avond van de nationale Dodenherdenking werd er tijdens de twee minuten stilte kabaal gemaakt vanuit de Penitentiaire Inrichting in Vught. Acht gedetineerden van de terrorisme-afdeling zouden de herdenking opzettelijk hebben willen verstoren. Er zou ‘Allahu Akbar’ geroepen zijn.

Als ik die woorden hoor, denk ik: bom. Ik denk aan zelfmoordterroristen. Dat komt doordat ik ze niet goed begrijp en ze alleen maar lees in relatie met terrorisme. Wanneer roepen moslims Allahu Akbar, vraag ik mij af. Ik vraag het aan mijn Turkse buurmeisje.

Als zij hoort waarover ik wil schrijven, wordt ze meteen enthousiast. Dat ik ‘deze taak van de moslimgemeenschap’ als niet-moslim op mij wil nemen, vindt zij lovenswaardig. Hoezo taak van de moslimgemeenschap? Moslims kennen het antwoord toch al, ik nog niet.

Bruiloften

Zij vertelt dat Allahu Akbar ‘God is groot’ betekent en dat deze woorden (behalve vijf keer per dag door de gebedsoproeper en tijdens het bidden) vaak in positieve situaties worden gebezigd, zoals bij bruiloften en partijen of tijdens andere positieve gebeurtenissen.

Ze geeft voorbeelden:”Toen ik ging snorkelen in Egypte en de prachtige onderwaterwereld voor het eerst ontdekte, dacht ik ook: Allahu Akbar! Maar ook wanneer ik erg bang ben, fluister ik dit, omdat ik mijn toevlucht zoek bij God. Ik associeer Allahu Akbar met positieve emoties en kijk met afgrijzen naar diegenen die deze woorden gebruiken om te doden of de orde te verstoren.

“Ik schrik trouwens ook, net als jij, wanneer ik deze woorden plots op straat hoor en de context niet duidelijk is. Dan ga ik extra opletten. Zie ik niets verdachts? Zelf zal ik Allahu Akbar ook om die reden niet zo snel meer op straat zeggen. Ik wil anderen niet laten schrikken of provoceren.

Muren omlaag halen

“Het lijkt misschien alsof moslims hun eigen gang gaan in Europa, maar velen zwijgen omdat ze niet meer zo gemakkelijk durven te praten. We zouden moeten proberen muren omlaag te halen in Nederland, vragen te stellen, om zo meer van elkaar te begrijpen.”

Als ik mijn Turkse buurmeisje zo hoor, denk ik: misschien moeten we allemaal wat vaker Allahu Akbar zeggen. De angst uit de woorden halen met positieve emoties. Midden in mijn gesprek met mijn buurmeisje, word ik gebeld door het ministerie van buitenlandse zaken. Ze nodigen mij uit voor een sollicitatiegesprek. Allahu Akbar!

Lees ook:

Riep Malek F. ‘Allahu akbar’ uit haat tegen Nederland, of omdat hij pijn had?

Was Malek F., die op 5 mei drie mensen neerstak, verward of is hij een terrorist? Het Openbaar Ministerie ziet aanwijzingen dat hij snel radicaliseerde. Onzin, zeggen zijn advocaten.

Waarom kon Malek F. na een gedwongen opname gewoon weer naar huis?

De broer van de Syrische vluchteling die op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag, wil aangifte doen tegen ggz-instelling Parnassia. Die zou tekort zijn geschoten in de hulp bij de psychische problemen van de dader. Drie vragen over de ggz-behandeling van Malek F.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden