Als iedereen met vakantie is...

Organisaties roepen op om iets leuks te gaan doen met eenzame mensen in de zomer

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Voor eenzame mensen kan de zomer net zo zijn als Kerst: iedereen is met vakantie of doet iets anders leuks. En zij zitten maar alleen.

De vergelijking tussen de zomer en de Kerst komt van Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, een verband van organisaties dat eenzaamheid bestrijdt. Coalitie Erbij voert deze zomer campagne tegen de 'zomereenzaamheid', met de kaartenactie 'Wie nodig jij uit deze zomer?'. Mensen kunnen een kaartje sturen aan iemand van wie ze vermoeden dat die wel een verzetje kan gebruiken, om ze uit te nodigen iets samen te gaan doen.

Voorgeschreven criteria wie wel en wie niet mee mogen doen, zijn er niet. Maar het idee is, zegt Ouwerkerk, dat de uitnodiging gaat naar mensen 'in de rafelrand van je netwerk'. Zelf stuurt hij bijvoorbeeld een uitnodiging aan zijn oude hulp, die hij uit het oog is verloren.

De leden van Coalitie Erbij hebben zo'n 450.000 kaarten verspreid, daarvan gingen er alleen al via het blad van de katholieke Ouderenbond 190.000 de deur uit, en het Leger des Heils stuurde er ook 200.000 mee. Daarnaast zijn er 22.000 besteld door kerken, welzijnsorganisaties, zorginstellingen en mensen die bijvoorbeeld van de actie hadden gehoord via de (sociale) media.

De organisatie kan niet zeggen hoeveel mensen een uitnodiging aan een ander hebben verstuurd; daar heeft ze weinig zicht op.

Ouwerkerk kan zich indenken dat mensen zich beschroomd voelen om een ander tot eenzame te bestempelen. "Dat ongemakkelijke element kan erin zitten, maar het taboe moet van eenzaamheid af. Acties als deze kunnen helpen die gêne juist te overwinnen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden