Als hulpverlener naar Syrië, maar actief als jihadist

De Duitse Syriëganger Sven Lau, hier op YouTube-beelden, bij een ambulance van een omstreden hulporganisatie. Beeld Youtube
De Duitse Syriëganger Sven Lau, hier op YouTube-beelden, bij een ambulance van een omstreden hulporganisatie.Beeld Youtube

Nederlandse en andere Westerse Syriëgangers gebruiken hulpverlening als dekmantel voor steun aan jihadisten. Sommige 'hulpverleners' klimmen hoog op.

Hulpverleningsorganisaties in Syrië hebben steeds vaker banden met jihadistische strijders, zeggen Britse radicaliseringsexperts en de Duitse geheime dienst. Ook Nederlandse djihadisten gebruiken hulpverlening als dekmantel voor hun verblijf in Syrië.

Sommigen van deze 'hulpverleners' zijn inmiddels opgeklommen tot commandant en keren af en toe terug naar Nederland om geld in te zamelen voor 'humanitaire acties'. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.

Zo vertelde de Nederlands-Syrische tandarts 'Youssef Majd' (waarschijnlijk niet zijn echte naam) in een vraaggesprek met de Canadese pers dat hij via een humanitaire organisatie Syrië was binnengekomen. Hij voegde eraan toe dat hij ook commandant is van de extremistische strijdgroep Ahrar al-Sham. Majd opereert vooral in Noord-Syrië, bij de Turkse grens, en zou geregeld in Nederland zijn om geld in te zamelen voor de jihadistische organisatie.

Een soortgelijk verhaal kwam vorige week van de Belgische djihadist Jejoen Bontinck, die voor zijn arrestatie in België een tijdje in Nederland verbleef. In de Belgische media vertelde hij dat hij geen wapen heeft gezien tijdens zijn acht maanden durende verblijf in Syrië. "Ik heb maandenlang als chauffeur in een ziekenhuis gewerkt. Of wat voor een ziekenhuis moest doorgaan."

Rookgordijn
De AIVD zegt dat door de teruggekeerde djihadisten mogelijk een rookgordijn wordt opgetrokken. Bij aankomst in Nederland wordt wel nagevraagd of hun verhaal klopt, laat een woordvoerder weten.

In Groot-Brittannië nemen de inlichtingendiensten dezelfde trend waar. Momenteel strijden er tussen de 200 en 350 Britten in Syrië, van wie de meesten zich bij islamistische organisaties hebben aangesloten.

Volgens het Internationale Centrum voor Radicaliseringsstudies (ICSR) in Londen is een groot deel van de Britse Syrië-gangers vertrokken met hulp van liefdadigheidsinstellingen, vooral jonge en kleine islamitische hulporganisaties. In het afgelopen jaar is het aantal islamitische liefdadigheidsinstellingen snel toegenomen, meldt het ICSR. Het is hierdoor moeilijk om na te gaan welke groepen alleen hulp bieden en welke steun verlenen aan djihadisten.

De Duitse geheime dienst Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) maakt zich grote zorgen over de rol die Duitse humanitaire organisaties spelen in het Syrische conflict. Zo'n 200 Duitsers vechten momenteel mee met de rebellen in Syrië. Een woordvoerder van de BfV zegt dat sommige islamitische hulpinstellingen via moskeeën in Duitsland geld inzamelen voor die strijd.

"Een aantal Duitse liefdadigheidsinstellingen heeft banden met terroristische organisaties in Syrië. Fondsenwervers doken later op in Syrië", aldus de woordvoerder van de geheime dienst. De BfV-afdeling Hamburg waarschuwde moslims onlangs tegen inzamelingsacties van aanhangers van Hizb ut-Tahrir, een streng islamitische organisatie die in Duitsland verboden maar in Nederland legaal is. De dienst benadrukt dat de meeste hulpinstellingen oprecht zijn, maar raadt moslims aan om goed na te denken aan wie zij hun geld doneren.

De autoriteiten denken een aantal kleine islamitische instellingen 'donaties gebruikt voor terroristische activiteiten, direct of indirect'. Ondertussen wordt ook gekeken of verdachte liefdadigheidsorganisaties kunnen worden verboden.

Een militaire en een humanitaire vleugel
Onlangs doken beelden op van de Duitse Syriëganger Sven Lau (ook wel bekend als Abu Adam) van afgelopen zomer. De in Duitsland bekende salafist was bezig bij ambulances die met het geld van een Duitse liefdadigheidsorganisatie Helfen in Not ('Helpen in Nood') worden betaald. Volgens de Duitse geheime dienst onderhoudt deze instelling banden met djihadisten in Syrië.

In een YouTube-filmpje van begin deze maand roept Lau moslims op geld te doneren voor 'de bevrijding van de Syrische broeders en zusters' via Ansarul-Aseer, alweer een liefdadigheidsorganisatie.

Volgens de Duitse inlichtingendienst hebben de meeste islamitische huporganisaties niets te maken met strijdgroepen in Syrië. En anderzijds bieden islamistische strijdgroepen ook hulp aan slachtoffers.

De meeste rebellenorganisaties hebben zowel een militaire als een humanitaire vleugel. Al-Qaeda in Syrië bijvoorbeeld plaatst veelvuldig filmpjes op internet waarin strijders te zien zijn die vluchtelingen voorzien van eten, drinken en onderdak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden