'Als homohuwelijk er is, verstomt het protest snel'

Oprichter Franse homogroep is teleurgesteld in zijn eigen politieke partij UMP

Zondag demonstreren naar verwachting honderdduizenden Fransen tegen het homohuwelijk. Emmanuel Blanc, makelaar en oprichter van GayLib, de homogroep van de rechtse oppositiepartij UMP, blijft binnen en houdt de luiken gesloten.

Gaat u echt niet naar buiten?
"Dat is een natuurlijk een grapje. Maar ik ben wel erg teleurgesteld in mijn eigen partij, die verdeeld is maar toch opriep de straat op te gaan. En ook in de socialistische regering die de lancering van dit wetsvoorstel voor het homohuwelijk erg amateuristisch heeft aangepakt, zoals ze zoveel verknallen, zie het fiasco met de toptaks van 75 procent. Het is aangekondigd zonder enige uitleg, zonder oog voor alle gevoeligheden en vragen die vaak legitiem zijn."

Zoals?
"Het is niet vreemd dat mensen zorgen hebben over bijvoorbeeld de toegang voor lesbische stellen tot kunstmatige inseminatie, wat nu vanwege alle weerstand trouwens buiten dit wetsvoorstel blijft. Of wat het allemaal voor kinderen betekent, of zij zich op dezelfde manier hechten aan twee vaders en twee moeders, zich op dezelfde manier ontwikkelen. Men had moeten wijzen op landen zoals Nederland, waar de ervaring toont dat het met deze kinderen niet beter of slechter gaat dan met kinderen met hetero-ouders."

Intussen slaagt u er ook niet in uw partijgenoten te overtuigen.
"Dat is waar. In 2002, toen rechts aan de macht was, zag alles er anders uit. Ik heb in dat jaar GayLib opgericht en we hebben toen voor elkaar gekregen dat belediging van homoseksuelen strafbaar is. Daarbij zijn door GayLib veel rechtse homo's uit de kast gekomen.

De ommekeer kwam met Nicolas Sarkozy. Die was aanvankelijk voor het homohuwelijk, zo leek het. Maar voor de campagne van vorig jaar veranderde hij van mening. Dat was berekenend, zijn adviseurs overtuigden hem er van dat laaggeschoolde Fransen, het 'Frankrijk van onderen' zoals men dat noemt, geen homohuwelijk zou willen. Ik geloof daar helemaal niets van.

Toch volgt de huidige partijleider, Jean-François Copé, helaas dezelfde lijn. Net als Sarkozy heeft Copé zelf niets tegen het homohuwelijk. Maar hij vindt dat het past in zijn strijd als oppositieleider, dat heeft hij tegenover mij ook wel met zoveel woorden toegegeven.

Pijnlijk vind ik ook dat we het nationalistische Front National nu rechts inhalen, Marine Le Pen is tegen, maar demonstreert niet mee. Dat is ook iemand trouwens die vermoedelijk persoonlijk niets tegen het homohuwelijk heeft."

Heeft de omvang van het protest u verrast?
"Ja, maar ik denk dat het ook weer heel snel verdwijnt als de wet er eenmaal is. Precies zo ging het in 1998 toen het parlement de zogenaamde Pacs (Pacte Civil de Solidarité) behandelde, het samenlevingscontract dat openstaat voor iedereen. Toen was rechts ook tegen, met precies dezelfde argumenten: het zou de familie ondermijnen. De Pacs werd snel een groot succes en je hoorde er nooit meer iemand over."

Hoe homovriendelijk is Frankrijk eigenlijk?
"Niet meer of minder dan andere landen. Ik geloof dat in de EU alleen Griekenland en Italië echt uit de toon vallen. Italië door de invloed van het Vaticaan, Griekenland door het orthodoxe geloof waarschijnlijk, het is daar in ieder geval erg onaangenaam voor homoseksuelen.

Je kunt misschien wel zeggen dat deze affaire toont dat we nu achterlopen, terwijl we op dit gebied historisch gezien altijd een grote voorsprong hebben gehad. Na de Franse Revolutie van 1789 was homoseksualiteit niet langer strafbaar, in het Wetboek van Strafrecht van 1791 komt 'sodomie' niet voor. In de achttiende eeuw gold Frankrijk als een libertijnse natie. Toen de Oostenrijkse Marie-Antoinette voor haar huwelijk met Lodewijk XVI naar Frankrijk ging, klonken er in haar omgeving zorgelijke geluiden, ze zou in handen vallen van een stel perverselingen.

Later zochten Europeanen Frankrijk op omdat het klimaat op zedelijk gebied vrijer was dan thuis. Oscar Wilde bijvoorbeeld, ligt om die reden hier op Père-Lachaise begraven. In zijn tijd, de negentiende eeuw, is het overigens wel minder tolerant geworden, onder invloed van de opkomst van de burgerij die er een andere moraal op nahield. Dat is eigenlijk pas veranderd na het presidentschap van Charles de Gaulle (1958-1970) die ook nogal stijl was.

Zelf heb ik mijn ouders, liberalen, nooit kunnen vertellen dat ik op jongens viel omdat ze overleden toen ik nog jong was, maar ik had dat zeker ook niet gedaan. Nu is het klimaat erg veranderd, vooral door de Pacs. Wie officieel een huishouden ging vormen, kreeg de behoefte dat te zeggen. Het gevolg was een collectieve golf van outing."

Is Frankrijk in wezen conservatief? Behalve het homohuwelijk zijn ook kwesties als cannabis, euthanasie, en stemrecht voor buitenlanders bij lokale verkiezingen niet geregeld.
"Ik zie absoluut niet wat deze thema's met elkaar te maken hebben. Je kunt zoals ik voor het homohuwelijk zijn, inclusief het recht op adoptie en wat mij betreft ook op medische hulp bij zwanger worden en draagmoeders, en je tegelijk verzetten tegen bijvoorbeeld het stemrecht voor buitenlanders."

Wie is Emmanuel Blanc?
De 42-jarige Emmanuel Blanc was professioneel actief in de politiek en heeft sinds enkele jaren een makelaarskantoor. Ook was hij een tijd beroepsmilitair, een milieu waarin hij zich altijd - een kwestie van don't ask, don't tell, zegt hij zelf - thuis heeft gevoeld. Hij was oprichter van de homogroep GayLib in de rechtse UMP. Daarbij is hij gemeenteraadslid in zijn geboorteplaats Cannes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden