’Als het zo doorgaat, zijn de Turken over 50 jaar geen moslims meer’

door Erdal Balci in Istanbul

Bij de demonstranten op het Caglayan-plein in Istanbul bestaat geen twijfel over het doel van het bezoek van Benedictus de zestiende.

De Turkse fundamentalisten maken de paus uit voor slang, hypocriet, een kruisvaarder en nog veel meer. Het plein in het centrum van de stad, waar tegen de komst van de paus wordt gedemonstreerd, is deze middag een plek waar men er op los kan schelden. Op de VS, de EU, Bush, Blair.

Het aantal mensen is tussen de 30.000 en 50.000. De organisatoren, leden van de fundamentalistische Saadet-partij van oud-premier Necmettin Erbakan, hebben voor de deelnemende vrouwen (gesluierd of op zijn minst hoofddoekdragend) een aparte ruimte gereserveerd, zodat ze niet in contact komen met de mannen (over het algemeen bebaard). De vrouwen zwaaien met Turkse vlaggen, dragen bordjes met teksten waarop de paus er meermalen aan wordt herinnerd dat hij de islam niet mag beledigen en hij niet welkom is in Turkije. De mannen daarentegen uiten zichzelf door in koor leuzen te roepen of individueel op het westen te schelden.

Een van deze mannen, Burhan Acar, 43 jaar, elektricien, zegt opgewonden: „Het is een spelletje van de christenen om Turkije in de Europese Unie te nemen. De paus speelt hierin een belangrijke rol. Hun bedoeling is om de islamitische Turken in Europa te laten samensmelten met de christenen. Als het zo doorgaat, zijn de Turken over vijftig jaar geen moslims meer.”

De Turkse fundamentalisten, die volgens recent onderzoek negen procent van de bevolking uitmaken, maken zich zorgen over de toekomst van hun land. Dat onderstrepen ze op deze demonstratie door hun woede te laten zien. Hatice Kale, een meisje in de twintig: „Hoe kan Turkije toestemming geven aan het bezoek van de paus. Die man heeft onze profeet beledigd. Ik vind het schandalig dat de AK-partij zich de wet laat voorlezen door de Europeanen. Sinds vorige week kunnen mensen van hun paspoorten laten schrappen dat ze moslim zijn. Dit soort beleid is er op gericht om aan mensen te laten zien dat ze aan het geloof mogen twijfelen.”

Het volkslied wordt gezongen. Alle tienduizenden zingen het mee. Een jongen die niet ouder is dan dertien jaar leest vanaf het podium een verhaal uit de tijd van profeet Mohammed. Velen raken geëmotioneerd. Een enkeling pinkt een traantje weg. Aan het einde van het verhaal van de jongen overwinnen de soldaten van de profeet.

De grote man van de Saadet-partij, Erbakan, is te oud om naar Istanbul te komen. Vanuit zijn huis in Ankara spreekt hij zijn gevolg toe. Het plein siddert van opwinding. Duizenden roepen dat Erbakan een soldaat is van de islam.

De tientallen foto’s van Marilyn Monroe hangen op reclameborden. Wijlen de blonde actrice dient met haar glunderende, aantrekkelijke lach om nog meer Turken abonnee te maken van een Turkse gsm-operator. Onder haar foto’s schreeuwen haar seksgenoten: „Weg met de paus, weg met Amerika, weg met de Europese Unie, weg met Bush, weg met Blair!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden