Als het over stroom gaat is Europa niet verdeeld

Beeld ANP

Nederland heeft een nieuwe verbinding met Duitsland. De 57 kilometer extra kabel zorgt in de toekomst hopelijk voor een nog betrouwbaarder stroomvoorziening.

Nederland heeft een hoogspanningsnetverbinding met Duitsland erbij. Ze ligt tussen Doetinchem en Wesel en is met 57 kilometer de vierde in haar soort. Volgens netbeheerder Tennet is ze nodig om de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in de toekomst te garanderen.

Met de nieuwe verbinding die gisteren officieel in gebruik werd genomen, kan veel meer stroom vanuit Duitsland naar Nederland worden getransporteerd en vice versa. Dat komt de leveringszekerheid aan beide kanten van de grens ten goede.

Met die leveringszekerheid is nu weinig mis: het Nederlandse stroomnet is erg betrouwbaar. Maar als een centrale toch uitvalt, is het prettig als Nederland op Duitse stroom kan terugvallen - of andersom.

Wind is onvoorspelbaar

Bovendien stijgt het gebruik van stroom en wordt wind een belangrijker stroombron. Dat heeft consequenties. Kolen- en gascentrales leveren een voorspelbare hoeveelheid stroom. Wind is minder voorspelbaar. Waait het ergens hard, dan kan daar een overdosis windstroom ontstaan; waait het ergens niet dan moet er stroom komen van een plek waar het wel waait. Om in de toekomst díe stroomvoorziening op een hoog peil te houden, is de nieuwe verbinding aangelegd. Europa verdeeld? Niet als het over stroom gaat.

De nieuwe verbinding is 57 kilometer lang, waarvan 22 kilometer op Nederlands grondgebied. Die Nederlandse kilometers kostten 169 miljoen euro, de 35 Duitse 110 miljoen. Waarom die grote verschillen? Duitsland maakte deels gebruik van bestaande elektriciteitsmasten, in Nederland verrezen allemaal nieuwe. Bovendien zitten in het Nederlandse bedrag kosten voor het opruimen van 62 masten en 18 kilometer hoogspanningslijn die overbodig waren geworden, meldt Tennet, verantwoordelijk voor het Nederlandse stuk.

Het Nederlandse stroomnet is behoorlijk betrouwbaar. In noodgevallen kunnen Nederland en Duitsland elkaars stroom gebruiken.Beeld Hanne van der Woude

Dat Nederlandse deel bestaat uit nieuwe wintrackmasten die ook langs de A12 (bij Bleiswijk) en de A4 (bij Delft) staan. Het zijn er 54 (eigenlijk 108, want een wintrack bestaat uit twee masten) en ze zijn 55 tot 75 meter hoog. In een pyloon zit 46 ton staal. De masten vallen volgens Tennet wat minder op in het landschap dan de vertrouwde vakwerkmasten.

Tussen het voornemen om de lijn te bouwen en de ingebruikname zat elf jaar - dertien jaar als het eerste voornemen het startpunt is. Zoals gebruikelijk bij dit soort projecten kostte de voorbereiding de meeste tijd: de plannen, het ontwerp-inpassingsplan, de milieu-effectrapportage, de vergunningen, het definitieve inpassingsplan, een studie naar het (afgewezen) idee om een deel van de lijn ondergronds aan te leggen, de afspraken met 150 grondeigenaren langs de lijn, de technische en juridische afspraken met Tennets Duitse equivalent Amprion.

In 2016 werd met de aanleg begonnen. De wintrackmasten komen van VDL. Dura Vermeer en Spie zorgden voor de werkwegen, de werkterreinen en de funderingen voor de masten. VolkerWessels plaatste de masten, mannen van Spie hingen de stroomgeleiders erin. Achterhoekse firma's verrichtte allerhande werkzaamheden. In juli was ook Amprion klaar met masten zetten. Daarna kon het testen beginnen.

Steenuilen

Een ingewikkeld project? In de streek huizende steenuilen kregen nestkasten om ze te beschermen. Tennet kocht een paar huiseigenaren uit, omdat hun huis onder de nieuwe verbinding zou komen te liggen. Een autobedrijf werd schadeloos gesteld: de eigenaar moest zijn auto's steeds wassen vanwege het zand dat vrijkwam bij graafwerkzaamheden.

Rond een plek waar Tennet een mast weghaalde, stortte in 1942 een Britse Stirling-bommenwerper neer. Er kwam een monument voor de zeven slachtoffers, Tennet zorgde voor de fundering. Een pluimveehouder vreesde voor paniek onder zijn 120.000 kippen als het heien voor de mastfunderingen zou beginnen. Er kwam een geluidsinstallatie: door speakers klonken omgevingsgeluiden steeds wat harder. Zo raakten de kippen aan herrie gewend.

Ingewikkeld? Niet echt, zegt Ben Voorhorst, bij Tennet verantwoordelijk voor uitvoerend werk. Dit soort dingen hoort bij dit soort projecten."

Lees ook:

Ook onder de grond kan hoogspanning een gezondheidsrisico zijn

Kinderen die nabij ondergrondse hoogspanningskabels wonen, lopen mogelijk meer kans op leukemie.

Er zweeft volgend jaar een enorme, gele stekkerdoos boven de Noordzee, formaat Eiffeltoren

Het 3000 ton zware onderstel voor een van de 'megastekkerdozen' op zee begint vandaag met de vaart naar zijn eindbestemming: de Noordzee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden