'Als het misloopt, dan heeft China een excuus om het leger te sturen'

Jongeren in Hongkong staan voor de keuze: wel of niet demonstreren. De angst voor geweld is overal.

Mark Leung (18), student geografie en management.

Doe je mee aan de studentenprotesten voor vrije verkiezingen?

"Inmiddels wel. Het doel: vrije verkiezingen voor een betere toekomst is goed. Het begon met een weeklange boycot van de lessen. Elke dag waren er lezingen van docenten over democratie. Reuze interessant. Vorige week vrijdagavond was de slotbijeenkomst. Toen zijn studenten al over de hekken op Civic Square heenklommen, terwijl dat eigenlijk pas voor gisteren was gepland.

Ik heb vanaf de zijkant gekeken en ging laat naar huis. De hele nacht keek ik naar vier schermen: tv, twee laptops, en dan nog mijn mobiel voor WhatsApp. 's Ochtends om zes uur ging ik weer terug. Iedereen droeg een paraplu tegen de pepperspray. Zaterdag was het erg gespannen maar ik ging er vanaf de universiteit toch weer naar toe. Zondag ook."

Hoe gaat het conflict aflopen?

"Geen idee. Ik hoop echt dat het geweldloos blijft en dat iemand van de regering afdaalt om met ons te praten. Tot die tijd is het belangrijkst om niet met de politie in gevecht te raken. Ik ben veranderd. Van toekijker werd ik deelnemer: ik voelde echt de drang om de vrede te helpen bewaren.

Gisterochtend zou om acht uur op de nationale dag de Chinese vlag worden gehesen middenin Hongkong. De hele nacht lang was er gediscussieerd of studenten juist dan dat plein zouden bezetten. Maar dat betekende geheid een fysieke confrontatie, en het verlies van ons morele overwicht. Gelukkig was de uitkomst dat we twee rijen hekken tussen ons en de politie plaatsten."

Ben je bang?

"Ja, dat was ik toen wel. Je weet niet wie je kunt vertrouwen. Misschien wilde degene naast mij onze rij wel juist verbreken. Iedereen was bang. Ik ben ook bang voor Peking. Iedereen in Hongkong kent de geschiedenis van het Tiananmenplein. Er zijn ijzeren staven en stenen gevonden. We maken ons zorgen dat sommigen ons erin willen luizen. Als het misloopt dan heeft China een excuus om het leger te sturen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden