Als het misgaat, wacht ’zorgende’ leraar de rechter

tilburg – - Een leerkracht die een leerling met suikerziekte medisch bijstaat, loopt een groot juridisch risico, zegt Jacques Dijkgraaf, advocaat en lid van de Klachtencommissie onderwijs. Als het misgaat, kunnen ouders naar de rechter stappen, stelt hij.

Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen won woensdag de CZ-zorgprijs met een project waarin verpleegkundigen leraren leren om medische handelingen te verrichten bij patiënten met suikerziekte, zoals het zetten van een noodspuit met insuline. Zo kunnen kinderen met diabetes naar een gewone school.

Volgens verpleegkundige John Kölker hebben in de regio Heerlen inmiddels vele tientallen leerkrachten zo’n noodspuit op zak. Ze zijn door zijn team getraind. „Het is een beetje een grijs gebied”, zegt Kölker. „Valt dit onder medisch handelen, of is het het kind helpen bij zelfzorg?”

Een onderwijzer is niet medisch opgeleid, benadrukt advocaat Dijkgraaf. „Ben je niet bevoegd, dan mag je geen medicijnen toedienen. Dat is de hoofdregel.” Het zou kunnen dat een rechter de leerkrachten die aan het Heerlense project meedoen vanwege hun training wél bekwaam acht, erkent hij. Maar wat als een getrainde leerkracht géén spuit zet, terwijl dat wel had gemoeten? Ook dan kan hij volgens Dijkgraaf aansprakelijk gesteld worden.

„Wij bieden leerkrachten deze training aan”, zegt Kölker. „Als ze die kans niet grijpen, zijn ze toch ook aansprakelijk als er iets misgaat?” Zelfs als een leerkracht op het verkeerde moment een noodspuit zet, is er nog tijd genoeg dat met andere medicatie op te lossen, stelt hij.

Ook de Diabetes Vereniging Nederland vindt dat onderwijzers wettelijk de ruimte moeten krijgen om te helpen bij suikerziekte. „Als je een kind hebt met diabetes, ben je 24 uur per dag bezorgd. Je moet ervan uit kunnen gaan dat het kind op school in goede handen is”, zegt woordvoerder Paula Harte.

Op hoeveel scholen leerkrachten kinderen medisch bijstaan, weet ze niet. „De goede scholen niet te na gesproken: in de praktijk komt het vaak neer op een zeer betrokken moeder.” Volgens Harte is het gevaar dat het misgaat klein. Een noodspuit is vrijwel nooit nodig. „Goed meten en goed eten: dan kunnen kinderen prima op een gewone school terecht. En een leerkracht draagt de verantwoordelijkheid samen met de ouders, niet alleen.”

Die verantwoordelijkheid is te groot voor een school, vindt Harry Blume, voorzitter van vakbond CNV Schoolleiders. „Dit gaat heel ver. Stel, je zet die spuit verkeerd: wie krijgt dat op zijn bord? Ik snap de maatschappelijke relevantie maar ik zie meer in een Zweeds model: op elke school een verpleegkundige. Daar moet je geld voor uittrekken. Het is maar net wat je als maatschappij belangrijk vindt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden