'Als het misgaat schrik je wakker' Art Rooijakkers

"Vanuit mijn bed kon ik als kind de open trap naar zolder zien. Blijkbaar vond ik dat een beangstigend beeld, want in een terugkerende droom zag ik tussen de treden door twee mannen naar beneden komen. Eerst de voeten, dan de kuiten, knieën, romp en dan bleken ze allebei een paardenhoofd te hebben - een soort omgekeerde centaurs. Als ik die koppen zag, sloeg de paniek zo toe dat ik wakker werd.

Dat vond ik op zich nog wel geruststellend: als het écht mis dreigt te gaan, word je wakker. Dat houd ik mezelf nog weleens voor, overdag, als ik bijvoorbeeld nerveus ben voor een live-uitzending: maak je niet druk, als het misgaat schrik je wakker.

Als kind was ik geen held. Ik kon goed leren, en jongens die het meer van hun fysieke kracht moesten hebben irriteerde dat weleens. Mijn vluchtmechanisme is op de basisschool goed ontwikkeld, zullen we maar zeggen. Op de middelbare school won ik aan zelfvertrouwen. Goed kunnen leren was in een vwo-klas niet zo bijzonder.

In die tijd begon ik te dromen van een carrière in de journalistiek. Het leek me heerlijk om iedereen ongegeneerd vragen te mogen stellen en er nog voor betaald te krijgen ook. Na de journalistenopleiding in Tilburg kwam ik al snel bij Nova terecht. Daar won ik op mijn 25ste een prijs voor aanstormend journalistiek talent. Voor veel mensen een droom, maar ik kreeg het er benauwd van. Opeens zag ik de carrièreladder te duidelijk voor me en kon ik alleen maar denken: wegwezen, er moet méér zijn in het leven dan de sprinter tussen Amsterdam en het Mediapark.

Ik kan vol bewondering kijken naar mensen die hun hele leven aan één doel wijden, maar mij beangstigt een vastomlijnd toekomstbeeld. Ik ben bang dat je dan alles in het werk stelt om dat te verwezenlijken en interessante zijpaden in het leven afsluit. Dat is de mooie uitleg. Je kunt er ook juist iets faalangstigs in zien. Als ik niet voor dat ene doel ga - de beste verslaggever worden - kan het ook niet mislukken.

Ik vertrok voor een jaar naar Spanje, leerde Spaans en surfte veel, tot ik gevraagd werd om achter de schermen bij 'Expeditie Robinson' te komen werken. Een amusementsprogramma, maar waarom ook niet? Op mijn eerste werkdag stond ik op een exotische plek en moest ik een helikopterpiloot vanaf de grond vertellen op welk moment in de tekst van de presentator hij laag over moest vliegen. Geweldig vond ik dat. Ik voelde me een soort mini-Steven-Spielberg en realiseerde me: dit is óók een droom.

Sindsdien ben ik vaker onverwachte zijpaden ingeslagen, op zoek naar een onbestemde toekomst. Voor mijn gevoel maak je op die manier de mooiste avonturen mee."

Avro-presentator Art Rooijakkers (37) is sinds 2012 het gezicht van 'Wie is de Mol?', dat wordt hervat op 27 februari. Met Lauren Verster presenteert hij elke donderdag het nieuwe reportageprogramma over politie en justitie 'Bureau Rooijakkers & Verster'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden