Als het maar een fontein in Rome is

In anderhalve dag heeft Hans Smits tien Romeinse fonteinen bekeken. Gemeentelijke monumentenexperts leidden de directeur van bouwbedrijf Janssen de Jong Groep rond. Smits zag ook de schade die Feyenoordfans toebrachten aan de monumentale Barcaccia-fontein. Na die rellen beloofde dochteronderneming Koninklijke Woudenberg de schade gratis te herstellen. Nu heeft het bedrijf besloten níet de Barcaccia, maar een andere Romeinse fontein te repareren.

Een andere fontein?

"De Barcaccia is tot na de zomer in onderzoek. Het kan nog een hele tijd duren voordat de restauratie kan beginnen. De gemeenteraad van Rome moet dat beslissen. Daarom hebben wij gezegd dat we ook bereid zijn een andere fontein te renoveren. We hebben er tien bekeken."

En welke gaat het worden?

"Ik heb al een idee welke fontein we gaan kiezen, maar we gaan eerst een behandelplan opstellen. Wat moet er gebeuren en kunnen wij dat doen? Dat bespreken we met de directie monumenten van Rome. Die stelt zeer hoge eisen. De locatie is ook van belang. Wij renoveren liever geen fontein in een buitenwijk waar nooit iemand komt. Ik verwacht dat we ons plan binnen een maand hebben afgerond en daarna aan de slag kunnen.

Wat gaat het kosten? De benefietactie Wij Zijn Romeinen en een Zwolse school brachten in totaal zo'n 10.000 euro op. Gaat u daarvan gebruik maken?

"Wij hebben de renovatie for free aangeboden. Die gaan we dan ook helemaal betalen. Ik noem pas een bedrag als de keuze voor een fontein vaststaat. Dat gaat in ieder geval een stuk hoger zijn dan 10.000 euro."

Hiervoor was u directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Bespeurde u in Rome wrevel over de stad?

"Helemaal niet, we zijn buitengewoon hartelijk ontvangen. De bereidheid om ons anderhalve dag door Rome te sjouwen was groot. We kregen uitvoerig uitleg over de geschiedenis. Ik vond het mooi dat onze gastheren zeggen dat het Romeinse erfgoed niet van Rome of van Italië is, maar van Europa. Het biedt perspectief op een mooie samenwerking. Onze beeldhouwers gaan misschien enkele dagen stage lopen bij de Trevifontein, die nu gerenoveerd wordt. Daar heb ik ook in gelopen."

Net als Anita Ekberg in La Dolce Vita.

"Ja, alleen stond er nu geen water in. De restauratie gebeurt met heel fijne apparatuur. Overigens is de Barcaccia deels onherstelbaar beschadigd. Afgebroken stukjes kun je terugvinden en terugplakken. De ontstane deukjes zijn nooit meer te herstellen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden