Commentaar

Als het hesje brandmerk wordt, kan het beter in de kast worden opgeborgen

De hesjes moeten geen brandmerk zijn voor de drager, maar de samenleving laten zien wat taakstraffen zijn, zegt Reclassering Nederland. Maar in de enthousiaste reacties van sommige politici zie je het tegenovergestelde al gebeuren: 'Heel goed, die hesjes, want een beetje anoniem harken is geen straf'.

Reclassering wil de hesjes landelijk gaan invoeren. Wie een taakstraf heeft, voert die dan uit in een felgekleurd gewaad met de tekst: 'Werkt voor de samenleving'. Proeven in enkele regio's hebben positieve reacties bij het publiek opgeleverd, aldus Reclassering. Men zou het hebben gewaardeerd te zien dat mensen die ooit de fout in zijn gegaan, iets goeds doen voor de maatschappij.

Dat is waar het Reclassering om begonnen is: laten zien dat de taakstraf geen wassen neus is, maar een serieuze maatregel, en dat mensen die een misdrijf hebben gepleegd ook tot goede daden in staat zijn. De intentie is ongetwijfeld oprecht, en het streven bewonderenswaardig, maar aan de hesjes kleven te veel nadelen.

Hoezeer Reclassering ook benadrukt taakgestraften geen stempel te willen opdrukken, is dat wel wat de hesjes doen. Waar 'Werkt voor de samenleving' staat, zal iedereen lezen: 'Veroordeelde crimineel die zijn straf uitdient'. Iets anders kán het niet betekenen. De busjes met het logo van de reclassering, die je nu al in het plantsoen kunt zien, zeggen hetzelfde, maar veel minder nadrukkelijk dan felgekleurde hesjes die mensen dragen.

De publieke reacties in enkele proeven hebben misschien bemoedigende reacties opgeleverd. Maar de reacties uit politiek Den Haag moeten Reclassering doen besluiten van invoering van de hesjes af te zien. Want waar het Reclassering gaat om de publieke perceptie, gaat het sommige politici om de aard van de straf.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt ziet in de zichtbare taakstraffen voordelen boven een gevangenisstraf die in sommige criminele milieus alleen maar statusverhogend werkt. En CDA'er Coskun Cörüz juicht de hesjes toe omdat die de taakgestrafte uit de anonimiteit halen en zichtbaar maken.

Deze politici hebben de motieven van Reclassering niet gehoord of niet willen horen. De hesjes zijn bij hen al verworden tot een eigentijdse variant van het brandmerk, het schavot en de enkelband met kettingen. Dat valt Reclassering niet te verwijten. Maar het risico dat de hesjes niet alleen bij politici maar ook bij burgers deze uitwerking krijgen, is een goede reden ze voorgoed op te bergen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden