Als het dier maar geen 'ding' wordt

Nederlanders hebben grote moeite met de industrialisering van het platteland, waar dieren 'producten' zijn die op een lopende band worden geboren. Ze wijzen daarom op grote schaal de mega-stallen af en zijn zeer kritisch over de transporten van levend vee naar het buitenland.

Uit 'De Staat van het Dier', een breed publieksonderzoek van Trouw dat vandaag uitkomt, blijkt dat grofweg driekwart van de Nederlanders vindt dat in megastallen met tienduizenden kippen, varkens of kalveren, geen sprake kan zijn dierenwelzijn. Een bijna even grote groep wijst de diertransporten af.

"De Nederlander heeft problemen met het grootschalig houden én vervoeren van dieren", zegt de Wageningse hoogleraar 'dier en samenleving' Elsbeth Stassen.

"Dat bezwaar komt vooral voort uit een moreel perspectief: het dier is bij die grootschalige oplossingen niet meer een levend wezen, maar een 'ding' geworden. En daar hebben veel mensen moeite mee." Nederlanders mogen dan kritisch zijn, maar gezien de grote hoeveelheden plofkip en kiloknallers die nog over de toonbank gaan, zijn we daar wat dubbel in. Trouw-columnist Jelle Reumer beschrijft de Nederlander in de speciale Verdieping die aan het onderzoek is gewijd, daarom als 'Homo Hypocritus.'

Trouw legde aan ruim 800 Nederlanders 40 vragen voor op het gebied van dierenwelzijn, en diezelfde vragen ook nog aan 1300 Trouw-lezers. Stassen begeleidde het opinieonderzoek, dat is uitgevoerd door TNS-Nipo. De vragen gingen over de omgang met huisdieren, de verhouding tussen mens en dier, het eten van dieren en het houden van dieren in gevangenschap.

Volgens Stassen toont het onderzoek aan dat Nederlanders een grote waarde hechten aan dierenwelzijn en dat een grote meerderheid vindt dat de mens een zorgplicht heeft voor dieren. Wie niet goed voor dieren zorgt, moet zwaar worden gestraft.

de Verdieping

Alles over de Staat van het Dier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden