Als familie hulp weigert, wil gemeente geen mantelzorger zijn

Gemeenten willen 'nee' kunnen zeggen als inwoners straks bij hen aankloppen voor zorg. Dat heeft hun koepelorganisatie, de VNG, gisteren laten weten. De uitspraak is een reactie op een recente Kamerbrief van staatssecretaris Van Rijn over de hervormingen in de langdurige zorg.

Hoofdmoot is de overheveling van de jeugdzorg en delen uit volksverzekering AWBZ naar gemeenten. Zij worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor begeleiding, dagbesteding en voor verzorging (deels) van inwoners.

In die situatie hebben inwoners geen recht meer op zorg, maar kijkt de gemeente eerst wat ze zelf kunnen. Is er een familielid die wat kan doen? Dan moeten gemeenten daar volgens Van Rijn op aansturen.

Maar van een verplichting om iets te doen, zoals dat voor thuiswonenden en huishoudelijk werk geldt, mag volgens Van Rijn geen sprake zijn. Hij wil aansluiten bij 'de gebruikelijke sociale verhoudingen tussen mensen'.

Maar volgens de VNG hebben gemeenten die al met deze manier van werken experimenteren, de rechter vaak tegen zich als inwoners een beroep op mantelzorgers niet zien zitten. "Bij voorbaat staat al vast dat wij moeten leveren, ook als mensen geen zin hebben om te helpen", zegt woordvoerder Liane ter Maat. "Daarom willen we dat in de wet wordt opgenomen dat wij 'nee' kunnen zeggen." Dat betekent volgens haar niet dat werkende kinderen bijvoorbeeld worden verplicht om hun ouders te verzorgen. "We willen wel rekening houden met met onmogelijkheden."

Mezzo, de vereniging van mantelzorgers, vindt dat de discussie de essentie mist. "Het gaat nu over mantelzorgers die niet willen helpen, bijvoorbeeld omdat ze geen zin hebben. Maar dat zien we nauwelijks", zegt woordvoerder Fleur Kusters. "We kunnen ons veel beter richten op ondersteuning voor de 450.000 mantelzorgers die nu al overbelast zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden