tv-recensie

Als ervaringsdeskundige vraagt Filemon zich af waarom relaties zo moeilijk zijn

Partners vertellen Filemon over trouw binnen hun relatie.Beeld Maaike Bos

Filemon Wesselink is er weer. In ‘Het is hier autistisch’ onderzocht hij zijn eigen autisme, in BNNVara’s ‘Vreemdgaan met Filemon’ kruipt hij tussen de lakens van Neêrlands relatievormen. 

Zijn drijfveren? Nou, zijn relatie van dertien jaar is niet door vreemdgaan kapotgegaan, zegt hij in interviews. Hij vraagt zich wel af of onze cultuur van monogamie bij ons past. “90 procent van de Nederlanders streeft een monogame relatie na, 30 procent lukt het”, zegt hij. Zijn we van nature monogame wezens, of is er ruimte voor andere relatievormen?

Mensen worden bepaald door natuur, cultuur en persoonlijkheid, zegt bioloog en gedragswetenschapper Patrick van Veen. Over de natuur komt hij met een ontluisterende analyse. Dieren waarbij mannetje en vrouwtje identiek zijn – zwanen, pinguïns – zijn vaak monogaam, al hebben ze slippertjes om de kans op sterk nageslacht te spreiden. Als mannetjes en vrouwtjes sterk verschillen, zit monogamie niet in de genen. Mannetjes moeten met  kleuren en bouw indruk maken op de vrouwtjes en het sperma moet concurreren. Zie daar pauwen, eenden – en mensen.

De ware

Economische afhankelijkheid en onze christelijke cultuur hebben ons naar monogamie geleid. Die factoren zijn in de moderne tijd alweer afgevlakt, beschrijft Filemon. Nu lijden we vooral aan het romantische Hollywood- en Disneybeeld van ‘de ware’. Wanneer de relatie toch niet rooskleurig blijkt, spelen er op het niveau van persoonlijkheid weer nieuwe motieven. De een gaat vreemd, de ander maakt een open relatie bespreekbaar, de derde accepteert onvolmaaktheid en gaat voor de geliefde. Vreemdgaan maakt zo veel kapot, zeggen verschillende mensen tegen Filemon.

Hij interviewt allerlei stellen in bed over (on-)trouw in hun relatie, en geeft samen met psychologen, ­biologen en filosofen een veelzijdig beeld van de moderne liefde.

Het gesprek in de bloemenwei met zijn nieuwe liefje Ramona veroorzaakt ­te veel bijgedachten: ik snap dat hij wil illustreren hoe belangrijk het is om over vreemdgaan en jaloezie te praten, maar ongemakkelijk is het ook, voor wie niet weet hoe de vrij recente breuk met de moeder van zijn drie kinderen is verlopen.

Lees verder onder de foto.

Filemon Wesselink en zijn nieuwe vriendin Ramona: ongemakkelijk.Beeld Maaike Bos

Hypocriet 

Ik kan mezelf niet ervan weerhouden om Filemons relatiebreuk te googelen (zij maakte het uit) en besef: zo werkt ik-tv dus ook. Hij voelt zich hypocriet en wil net zo open zijn als zijn geïnterviewden, maar trekt onnodig veel aandacht naar zijn verhaal. De gesprekken in bed hebben die functie al.

Die mensen worden trouwens van boven gefilmd, liggend in bed, net als Sunny Bergman deed in haar VPRO-serie ‘Tent en seks’. Weinig origineel. Wel verrassend was de relatietherapiesessie van Laetitia en Eduard met psycholoog Ingeborg Bosch. Om te begrijpen wat Eduard zoekt bij de hoeren terwijl hij net als Laetitia meer intimiteit wil, krijgt hij een creatieve opdracht. Hij moet nog eens naar een prostituee en bewust observeren wat hij daar vindt en mist. 

Op dat moment mis ik psychotherapeut en ‘Zomergasten’-ster Esther Perel, die vreemdgaan niet verklaart als het verlangen naar een ander, maar het verlangen een andere kant van jezelf aan te spreken. Hopelijk gaat Bosch daar volgende week op in.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer van deze columns leest u in het dossier.

Lees ook:

Esther Perel: Kerst is een goed moment om je relatie te bespreken

Als u terugkijkt op de vorige Kerst, wat zou u dit jaar anders willen? De van oorsprong Vlaamse psychotherapeut Esther Perel, die furore maakte in tv-programma ‘Zomergasten’, spoort mensen aan eens écht met elkaar te praten.

Ik-televisie, bij ‘Natascha’s beloofde land’ werkt het wel

‘Ik ben Natascha, geboren in Amsterdam, waar ik ook woon’, begint de vierdelige VPRO-reisserie ‘Natascha’s beloofde land’. Journalist Natascha van Weezel (32) fietst een maand door Israël; heftig

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden