Als er genoeg bladeren liggen is elk pad mooi

Op Lemen Voeten bestaat twintig jaar, reden voor het tijdschrift voor voettochten om nostalgisch te gaan wandelen. De paden op, de lanen in, vooruit naar Tolkiens Demsterwold in Slovenië (waar vroeger alles beter was), naar de Portugese Serra de Monchique (waar voornamelijk bejaarden en buitenlandse milieuvrienden wonen) en naar Veghel en Mill (waar de privé-trein van de Duitse keizer Wilhelm II over de Boxtelerbaan reed en nu voornamelijk struikgewas te zien is).

Het zijn reportages waarin het blad z'n lezers serieus neemt, zoals hoofdredacteur Jan Erik Burger zegt: “Reisbladen hebben de neiging alleen een gladde buitenkant te laten zien, landschappen van een koekblikachtige mooiigheid en etalage-architectuur. OLV streeft naar een bredere appreciatie van het landschap en probeert achter de coulissen van dat mooie decor te kijken. Hoe zit het in elkaar, hoe is het zo geworden. Verder dan alleen maar ontdek-je-plekje.”

Op Pad, waarmee Op Lemen Voeten niet vergeleken wil worden, brengt ook een reisreportage naar Slovenië: een huttentrektocht door de Jülische Alpen, een 'begerenswaardig alternatief' voor de bergen in de nabuurlanden. Verder kanoot het tijdschrift voor actieve vakanties in het Turkse Kizilirmark, wandelt het langs de Doubs in de Franse Jura en verkent het te voet en per fiets het eiland Texel - met de vraag van Jac. P. Thijsse: “Wat was er nu op zoo'n schapeneiland te beleven?” Verder zocht Op Pad de verschillen uit in het woud van reisverzekeringen. Conclusie: vaar nooit blind op wat een telefonist of baliemedewerker zegt over de dekking, vraag waar het staat in de polis of laat het erbij zetten op het verzekeringsbewijs, en realiseer je dat zogenaamde gevaarlijke sporten vaak niet gedekt zijn (zeker niet in het standaardpakket).

De Kampeer en Caravan Kampioen geeft een mini-cursus rijden met een caravan in de bergen. De Napoleonroute in de Franse Alpen is het oefenterrein. Het tijdschrift biedt tips aan voor het nemen van steile hellingen, het aansnijden van bochten, het terugschakelen bij afdalingen, het remmen en het rijden met een automaat. Soms, waarschuwt het blad, kun je té voorzichtig zijn met je motor. In KCK staan reportages over de granietkust van Bretagne, het gebied van de menhirs en de roversnesten, over schapenfeesten in de Pyreneeën (met de zegen van meneer pastoor de bergpaden opbaggeren tussen miljoenen keutels door) en over de Noorse rivièra Sorlandet, met een ademstokkende klim naar de Preikestolen. Om te laten zien dat avontuur ook naast de deur ligt, brengt KCK een reportage over Dordrecht. De oudste stad van Holland telt 800 monumenten en afficheert zich daarom als variatie op een andere uitdrukking met 'Hoe dichter bij Dordt, hoe historischer het wordt'. “Helaas door velen nog niet ontdekt”, schrijft tv-presentator Victor Deconinck over zijn woonplaats in het andere ANWB-blad Reizen.

Grasduinen zoekt het avontuur in Jemen en vindt daar de 'onweerstaanbare macht van de woestijn'. De reporter verdwaalde in de tijd, begon in sprookjes te geloven maar belandde op het ziekbed omdat hij zondigde tegen een van de belangrijkste wetten van de woestijn: 'In de woestijn draagt een ieder zijn eigen champagne.' Van een heel andere orde zijn de wandelreportages door het Gespensterwald (een oerbos net over de grens bij Oldenzaal in Bentheim) en op het landgoed van baron Richard Carmichael in de verlatenheid van Schotland. Niks geen champagne, maar winterkost in het bos en kneuterig Schots eten. Bij het jongste nummer van Grasduinen is een reisspecial gevoegd met reportages over het walviskijken in Canada, stapvoets door Toscane (om af en toe te kunnen neerknielen bij een orchidee, te eten in een wijngaard en te mijmeren bij een riviertje) en de Braziliaanse smeltkroes Bahia, vol met Afrikaanse geesten, indiaanse goden en christelijke heidenen.

De Vogelvrije Fietser sprak met Paul Benjaminse, cartograaf en fietsfan. Hij maakte een fietstocht van Amsterdam naar Rome en gaf er een vierdelige routeschrijving van uit. Zijn voornaamste doel: “Ik wil dat mensen enthousiast terugkomen. Dat is wat me voortjaagt.” Benjaminse is nu bezig aan een routeserie naar Barcelona. Het blad van de Fietsersbond Enfb reageert op de kritiek van de wandelorganisaties Nivon, Nemo en Te Voet, die te hoop lopen tegen de toenemende 'fietspadisering' in Twente. Het schrikbeeld van de wandelaars is Drenthe, met z'n spaghetti aan betonnen fietspaden. 'Overdreven' vinden de fietsers. Ze wijzen erop dat veel oude fietspaden waar je vroeger met je oude Batavus makkelijk een mollengang kon hebben, nu te smal en modderig zijn geworden. Verharding was nodig, met beton ja, maar niet zo erg als de wandelaars beweren.

En lelijk? Als er genoeg bladeren op liggen, valt het best mee.

Wie veel reist kan veel verhalen

Zelfs voor wie niet van beurzen houdt, is het Op Pad Beursfestival dit weekeinde in het Haagse Congrescentrum een interessante plek om te bezoeken. De nieuwste 13-literrugzakken mogen je worst zijn, de kopje-ondertest met een eskimokano zal je geen moer interesseren en al die verre reizen naar linke plekken wil je van z'n levensdagen niet maken. En toch is deze santenkraam, voor de achtste keer georganiseerd door het tijdschrift voor actieve vakanties van de ANWB, de moeite waard.

Want naast tien variaties op een binnenfietsbroek met zeem, de vierpersoonstent met het ultieme gewicht van 1,83 kilo en de 1001 gerechten uit een kleine pan voor grote hongerlappen, heeft zo'n beurs ook veel te bieden voor mensen die niet avontuurlijk zijn ingesteld. Je hoeft helemaal geen wereldreis te maken om toch te kunnen genieten van de woestijnen van Australië of de ijskap van Groenland. Reisbeurzen, en die van Op Pad in het bijzonder, zijn steeds meer ontmoetingsplaatsen geworden waar reizigers hun verhaal doen. Het programma van het festival puilt uit van de avonturiers die de hele wereld hebben afgereisd - op de fiets door Noord- en Midden-Amerika, te voet naar de Noordpool of per kano door de wildernis van Noord-Canada - en die daar prachtig over kunnen vertellen. Vanuit je luie stoel word je op film- en dia-voorstellingen getrakteerd, die je het gevoel geven dat je de Mount Everest zélf hebt beklommen (in plaats van Bart Vos).

Je kunt het inderdaad zo gek niet bedenken aan wandel-, fiets- of kanotochten of iemand op de beurs heeft er een verhaal over. En dan ook nog speciaal voor 50-plussers of voor mensen met kinderen.

Je hoeft dus niet ver te reizen om wat van de wereld te zien: vandaag en morgen van 10 tot 17 uur in het Congrescentrum in Den Haag. De toegang kost f15,-, voor kinderen f5,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden