Als een roddeltante op schoot bij Paay

De biografie van tv-diva Patricia Paay is als een sneeuwbal die smelt in het studiolicht. Er blijft steeds minder van over. Eerst had ze het bed gedeeld met John de Mol en zanger Waylon. Niet waar, riepen de heren. Waarna Paay toegaf dat ze zich van het nachtje met De Mol ook bitter weinig kon herinneren.

Eerlijk gezegd interesseert het me geen bal met wie Patricia heeft gepaaid, maar nu de publieke tv - u weet wel, het wat serieuzere gedeelte van het omroepbestel - al wekenlang door het smeltwater van haar biografie banjert, voel ik me toch gedwongen er iets over te schrijven. Zelfs de NOS doet volop mee aan de hype. "Patricia Paay kan het avontuurtje met De Mol niet bewijzen. Aan de andere kant kan De Mol ook niet bewijzen dat het niet is gebeurd", filosofeert de nationale omroep op internet.

Studio na studio struint de ex-zangeres af en steeds treft ze presentatoren die zich als willige lammeren ter slachting laten leiden. Zoals Nicolette Kluijver van 'Spuiten en slikken'. Het zou toch echt iets voor BNN zijn om uitgebreid te hengelen: ben je nou wel of niet naar bed geweest met De Mol en Waylon? Maar geen vraag daarover. Als kijker voel je: daar heeft Paay, na alle ontkenningen, een stokje voor gestoken. Nu gaat het plotseling over een andere 'verovering': David Bowie. Die zit lekker ver weg en heeft nog niets tegengesproken. Bovendien deed ze 'het' ontzettend lang geleden met hem: eind jaren zestig. Ook dat is veilig. Ratelen dus maar. "Hij was een echte giver", zegt de gepensioneerde Star Sister. "Hij geeft alles wat je wilt. Je kan het niet beter treffen. Alles leuk en lekker."

Het klinkt zo algemeen dat het ook over haar pas aangeschafte printer had kunnen gaan. Of over de vernieuwde Avro Bode. Niettemin is Kluijver dolenthousiast. "Seks met Bowie, de Beyoncé van deze tijd", gilt ze. Enkele dagen eerder zit de 64-jarige seksbom in Vara's 'DWDD'. Niet zo verwonderlijk: de schrijver van 'La Paay' is Vara-regisseur Bert van der Veer. Ook bij Matthijs van Nieuwkerk heeft Paay de regie. Weer gaat het over die 'lover' die zo veilig ver weg zit. "Bowie was een echte giver, hoor", herhaalt Paay haar mantra. De enige juiste vragen komen deze avond van tafelheer Ali B: "Waar ben ik in beland? Wat is dit?" En: "Wat een gesprek!"

Twee dagen later gaat het bij 'Eva Jinek op zondag' (WNL) over 'een hindoestaanse prins' met wie Paay zou hebben gevreeën. Geen naam en toenaam. Weer lekker safe. Jinek noemt Paay een 'openhartige vrouw'. Hoe openhartig, dat blijkt gaandeweg het interview. Zonder dat Jinek ernaar vraagt, verklaart de diva haar visie op het leven. "Ik zie mezelf als een product. Heel zakelijk. Bij alles wat ik doe vraag ik me af: wat heb ik eraan, voegt het iets toe en wat verdien ik er mee? Ook mijn boek voldoet aan die drie criteria. Ik moet voor mezelf zorgen, nietwaar?"

Zie daar de marketingstrategie waar heel Hilversum is ingestonken. In plaats van zo'n strategie kritisch bloot te leggen, wat je van de publieke omroep zou verwachten, en de bedgeheimen - verzonnen of niet - te laten voor wat ze zijn, kruipt Hilversum als een roddeltante bij Paay op schoot: Moeder de Gans, vertel ons nog wat sprookjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden