Als een partij plotseling uit twee fracties bestaat

Ook zij gingen solo door

1.Marjet Ockels PvdA, zus van

2.Ali Lazrak SP

3.Rita Verdonk VVD

Vijftig jaar heeft de Boerenpartij van Hendrik Koekoek op een opvolger moeten wachten. Sinds de oorlog was het de enige partij die twee fracties naar zich vernoemd wist: Boerenpartij-groep-Koekoek en Boerenpartij-groep-Harmsen. Sinds een week heeft de Tweede Kamer weer zo'n dubbele fractie: 50Plus-Baay en 50Plus-Klein.

Hoewel zo'n zelfde partijnaam lijkt te duiden op enige verwantschap, is er tussen deze twee vooral sprake van animositeit. Norbert Klein, die zijn collega Martine Baay twee weken geleden wegens een 'onherstelbare vertrouwensbreuk' uit de fractie zette, spreekt bewust alleen nog van 'mevrouw Baay'. Martine vindt-ie te klef klinken. Andersom spreekt zij weer enkel over 'de heer Klein'.

Nog erger verziekt is de relatie tussen Klein en partijoprichter Jan Nagel, die op de hand is van Baay. Vorige week verweet Klein op de radio zijn voorzitter een 'Nagelchenko-partijcultuur' te kweken. Nagel verhulde zijn ergernis niet: "Daar gaat-ie weer. Hij vindt zichzelf kennelijk geweldig."

Verhuisdozen

Blijkbaar kunnen de oud-fractiegenoten ook niet meer op dezelfde gang in het Tweede Kamergebouw kantoor houden. De afgelopen dagen was het pad er geblokkeerd door de vele verhuisbakken, volgepakt met dossiers en ander papierwerk. Baay blijft op de vierde zitten, Klein gaat een verdieping omlaag, naar de voorheen hermetisch afgesloten PVV-gang die door afgescheiden Kamerleden is vrijgekomen.

Klein krijgt er drie kamers, maar hij weet nog niet voor wie. Momenteel heeft hij alleen een persvoorlichter. En hoe is het dan met de andere, vorige week nog zieke 50Plus-medewerkers? "Geen idee", zei Klein gisteren toen hij vertelde met senator Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te gaan samenwerken.

Een andere verhuizing is intussen al wel afgerond: die in de grote vergaderzaal. Nadat de indeling er onlangs al op de schop moest doordat drie PVV'ers de fractie verlieten, was het opnieuw stoelenschuiven. Baay zit nu op de achterste rij van de D66-taartpunt, naast ex-PVV'er Roland van Vliet. Klein zit recht voor hen. Een gezellig theekransje voor de eenlingen dus, al draait Klein zijn stoel alleen om voor een praatje met Van Vliet.

Zendtijd

Een ander praktisch punt: de zendtijd voor politieke partijen. Die is Klein kwijt, nu het partijbestuur hem niet meer ziet als de geldige vertegenwoordiger van 50Plus. Toen de seniorenpartij vorige week vijf minuten mocht volpraten, verscheen senator Jan Nagel voor de camera. Hij noemde de naam van Klein in zijn hele boodschap niet. Overigens: nu Klein aanpapt met de OSF, kan hij mogelijk alsnog gebruik maken van zendtijd, want de Senaatsfractie heeft daar wel recht op.

Voor Klein is zijn bestaan als Kamerlid in twee weken tijd flink veranderd, net als voor Evert Jan Harmsen van de Boerenpartij destijds. Die scheidde zich in 1968 af na ruzie met Koekoek, maar hij mocht de partijnaam blijven gebruiken. Veel betekende dat overigens niet, want het hoofdkantoor van de Boerenpartij was gevestigd in huize Koekoek in Bennekom, en daar had Harmsen niets meer te zoeken.

Mocht Klein op het ingelaste 50Plus-congres van komende zaterdag uit de seniorenclub worden gezet - de partijvoorzitter zinspeelt er al op - dan biedt de carrière van boer Harmsen wellicht perspectief. In zijn tijd als afgesplitst parlementariër combineerde de Gelderlander de functie van Kamerlid met het wethouderschap in Apeldoorn. Om daarna een discotheek in Hoenderloo te bouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden