Als één na laatste erkent ook Griekenland homokoppels

De Gay Pride in Athene, afgelopen juni. Beeld epa
De Gay Pride in Athene, afgelopen juni.Beeld epa

Als een van de laatste EU-landen komt ook Griekenland steeds dichterbij invoering van het homohuwelijk. De Syriza-partij van premier Alexis Tsipras heeft een wetsvoorstel ingediend dat geregistreerd partnerschap voor homokoppels mogelijk moet maken.

Tom Scheele

Later deze maand stemt het Griekse parlement over het wetsvoorstel. De conservatieve coalitiepartner van Syriza is tegen, dus zoekt Syriza zijn heil bij de oppositie. De centraal-linkse oppositiepartij Pasok helpt haar aan een meerderheid, meldt The Guardian.

De wet zorgt er onder meer voor dat homokoppels fiscaal gelijk worden gesteld aan andere stellen. Adoptie en de voogdij over kinderen zijn niet in de plannen opnomen. Trouwen kunnen die stellen niet, want Griekenland heeft het homohuwelijk niet erkend.

Gelijkheid
Dat Griekse homostellen zich niet officieel konden laten registreren, leidde twee jaar geleden nog tot een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het niet openstellen van het geregistreerd partnerschap voor homostellen was toen al een heikel punt. Met deze nieuwe wet hopen de Grieken een toekomstige reprimande te voorkomen.

Volgens homorechtenorganisaties moet er zelfs na een eventuele wetswijziging nog een hoop gebeuren. "Het voorstel zorgt er niet voor dat we voor de wet compleet gelijk zijn", zegt campagnevoerder Leo Kalovyrnas tegen The Guardian. "Maar het is wel een stap in de goede richting."

Geannuleerd
Griekenland kent veel felle tegenstanders van het homohuwelijk. Zo noemde de Grieks-orthodoxe bisschop van Thessaloniki het homohuwelijk een 'fout in de natuur'. De conservatieve Griekse minister van justitie Sotiris Hatzigakis vindt het 'een gevaar voor de samenleving'. "Ik wil het niet bespreken, ik wil er niet eens aan denken", zei hij in 2014 tegen het Griekse Mega TV over het homohuwelijk.

Griekenland is met Letland het laatste EU-land waar geregistreerd partnerschap voor homo's niet is toegestaan. Desondanks zijn er in 2008, dankzij een maas in de wet, toch twee Griekse homokoppels in het huwelijksbootje gestapt. De Griekse huwelijkswet stelde dat een huwelijk moest bestaan uit twee mensen, maar nergens was vastgelegd dat het om een man én een vrouw moest gaan. Na hevige protesten vanuit orthodox-christelijke kringen werden de huwelijken in mei 2009 geannuleerd.

Gay Pride
De homobeweging is de laatste jaren in Griekenland aan een opmars bezig. Zo wordt sinds 2005 in Athene jaarlijks een Gay Pride gehouden. Met het geregistreerd partnerschap lijkt de eerste stap gezet in het volledig gelijkstellen van homoseksuelen ten opzichte van de rest van de bevolking. Maar dan moet het parlement het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden