'Als een huis is verkocht, is de hele straat blij'

Actief De Rijp kent sterk sociaal leven

LAURA VAN BAARS

Wie komt kijken op de Julianalaan in De Rijp, gaat vaak het hele rijtje af. Nummer 163, het huis van Martijn en Nelleke Hof. Maar ook dat van hun buren, de overburen, en een paar deuren verderop. Drie-onder-één-kap-huizen, gebouwd in 1967, allemaal hetzelfde? "Zeker niet", zegt Nelleke. "Wij hebben net alles verbouwd, meer ruimte en een carport." Niet gek dus dat hun huis bijna een ton duurder is dan nummer 161.

Er kwamen zestien kijkers, in een jaar. Allemaal verschillende types, jong en oud, van buiten De Rijp en buurtbewoners. Eén bod kwam op tafel, van 240.000 euro. Maar dat was veel te laag. Inclusief de verbouwing kostte het huis 274.000 euro. "Zoveel verlies kunnen we niet maken", zegt Nelleke. De meest waarschijnlijke koper zal een jong stel zijn, denkt ze. Doorstromers naar een groter huis, of mensen die, net zoals zij zelf zes jaar geleden, voor het eerst gaan samenwonen. Goede vrienden uit de buurt hebben veel belangstelling, maar zolang die hun huis niet verkocht krijgen, kopen ze ook niets nieuws. Martijn: "Kopers hebben in deze tijd geen haast. Ze hebben bovendien alle keus. Dat is de pest."

De brede Julianalaan slingert door nieuwbouwwijken vanaf de provinciale weg naar het 14-eeuwse dorp De Rijp. De huizen stammen uit de jaren zestig, en bieden een nuchtere aanblik in vergelijking tot de monumentale grachtenpandjes in het centrum, die tijdens de Midwinterfeesten in Charles Dickens-stijl worden uitgemonsterd.

Dat is een van de leuke dingen aan De Rijp, vindt Martijn, die er geboren en getogen is. Doe je mee aan het sociale leven in het 4000 zielen tellende dorp, dan is er genoeg te beleven. "Balgooien op het ijs, voetbal, uitgaan, winkelen, uit eten, kroegen, het kan hier allemaal." Bovendien, je hoeft de stad niet te missen, want Amsterdam is 25 kilometer verderop.

Ze hadden nooit verwacht dat hun hoekhuis zo lang te koop zou staan. Sinds de verbouwing is de tuin keurig betegeld, de woonkamer fors uitgebreid, de isolatie verbeterd en alle leidingen en elektra vernieuwd. "Het huis is misschien net te duur voor een starter, dus we moeten het hebben van doorstromers", zegt Nelleke, die bij de plaatselijke DA-drogist werkt. "Maar zoveel doorstromers zijn er niet in De Rijp. En de meeste belangstelling kwam toch van mensen uit de omgeving: De Rijp zelf, Purmerend, Egmond of Zuidoostbeemster."

En nu zitten ze met twee huizen. In oktober verhuisden ze naar een bedrijfswoning in de buurt, waar ook ruimte is voor de vier vrachtwagens van Martijns transportbedrijf. "Een huis voor het leven", vindt hij. Om de kosten te drukken, verhuren ze de Julianalaan aan twee bekenden. "Daarom hebben we nu financieel geen zorgen", zegt Martijn. "Al moet er niets kapotgaan in het huis, want dan moeten we dat weer laten opknappen."

Al met al zijn de Hofs er ontspannen onder. Concurrentie met de buren is er niet. Iedereen zit met hetzelfde probleem. Is er een huis verkocht in de straat, dan zijn ze blij voor elkaar. Martijn: "Dat is De Rijp, he. Fijne omgeving. Wie er eenmaal woont, wil er nooit meer weg."

Wilt u ook een huis op de Julianalaan verkopen? Mail dan naar economie@trouw.nl.

De monumenten in De Rijp verkopen extra slecht nu de renovatiesubsidie is gestaakt
Wat goed gaat in de gemeente Graft-De Rijp, zijn de starterswoningen van 170.000 tot 200.000 euro. "Die zijn er namelijk veel te weinig", zegt Arnold Bartels van Ascoba ERA makelaardij.

Dat gebrek aan starterswoningen legt de rest van de markt in De Rijp lam. "Want bewoners stromen ook niet door naar nieuwe, duurdere woningen. Boven de 250.000 euro wordt het heel moeilijk."

De gemiddelde huizenprijs in De Rijp is 252.000 euro. In de hele gemeente wonen 6483 mensen, verdeeld over 2655 huishoudens. Er staan 2604 huizen in de gemeente, waarvan er 95 in de verkoop staan.

De theoretische verkooptijd, volgens het onderzoeksbureau Woningmarktcijfers.nl, is in Graft-De Rijp 2 jaar en 8 maanden. Bijzonder probleem voor het 14-eeuwse dorp De Rijp is volgens Bartels dat de monumenten slechter verkopen omdat veel renovatiesubsidies zijn stopgezet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden