Als een geoliede machine op weg naar Olympische Spelen

Roeisters van Holland Acht moeten meer ervaring opdoen en mentaal sterker worden

ELINE VAN SUCHTELEN

Aan zijn ambities ligt het niet. Roeicoach Josy Verdonkschot wil maar één ding. Olympische medailles. Met niets minder dan goud, zilver of brons neemt de trainer van vrouwen in de Holland Acht genoegen.

Kleine kanttekening. Het ticket naar Rio is nog niet op zak. "Je kunt moeilijk iets over medailles gaan roepen als je nog niet eens geplaatst bent", zegt Verdonkschot. De coach staat in de loods van roeivereniging Nereus in Amsterdam. Zijn roeisters zijn net over de finish gevaren, vlak voor de Berlagebrug in de Amstel. Ze doen mee aan de roeivierkamp, een wedstrijd tussen verenigingen. De nationale selectie doet ook mee, als gebaar naar de Nederlandse roeifans.

Dat de vliegtickets naar Brazilië nog niet geboekt zijn, was eigenlijk niet de bedoeling. In oktober vorig jaar stond de Holland Acht in de WK-finale, waar ze maar één ding hoefden te doen: niet laatste worden.

Het werd een drama. Op het meer in het Franse Aiguebelette gingen de Russen in de laatste haal Nederland nog voorbij. Roeister Wianka van Dorp denkt er niet graag aan terug. "De flow ontbrak. Als het goed gaat, voelt de boot als een geoliede machine. Nu ontbrak dat ritme."

Geen Olympische Spelen. Voorlopig. "Eerst konden we het gewoon niet geloven. Daarna werden we boos en verdrietig. Ik heb er een paar nachten wakker van gelegen."

Coach Verdonkschot concludeerde onder meer dat de vrouwen mentaal nog niet klaar waren voor een race op het scherpst van de snede. "Op zulke momenten moet je met doodsangst strijden om een plek. Die bereidheid was er nog niet genoeg. Dat heeft met ervaring te maken. Dit is een heel jonge ploeg."

Op de Spelen in Londen was de vrouwenacht de enige boot die, met een derde plek, een roeimedaille binnen haalde voor Nederland. In Peking in 2008 wonnen de vrouwen olympisch zilver.

Na Londen stopten veel roeisters en moest er een nieuw team samengesteld worden. Claudia Belderbos en Ellen Hogerwerf (laatstgenoemde in de dubbeltwee) zijn de enige overgebleven roeisters met olympische ervaring.

Op de WK in 2013 was een zesde plek het hoogst haalbare. In 2014 werd er naar een achtste plek geroeid. Door tegenvallende prestaties werd de dubbelvier, inmiddels in bezit van olympisch startbewijs, prioriteitsboot.

Vorig jaar ging het weer de goede kant op met zilver op de Europese kampioenschappen. Daarna zette de bond de sterke combinatie van de dubbeltwee in de acht. Er werd voorzichtig weer gefantaseerd over olympisch eremetaal.

Van Dorp droomt er al langer van. In Londen was de 28-jarige roeister er als reserve bij. Een ondankbare taak. Ze sliep niet in het olympisch dorp maar in een huis in de buurt van de roeibaan samen met andere reserve-atleten en begeleiders die geen accreditatie hadden gekregen.

Er was zelfs geen kledingpakket voor haar geregeld, dus liep ze er als een toeschouwer, in haar eigen trainingsbroek, rond. "Reserve zijn is heel zuur. Als je uit het vliegtuig stapt gaat het olympisch team naar rechts en moet jij naar links. Verder zie je ze niet meer. Ik trainde veel alleen."

In Rio wil ze eindelijk haar olympisch debuut maken, maar eerst nog even dat ticket. Eind mei in Luzern worden twee plekken verdeeld. Grootste concurrenten zijn Australië en Roemenië.

Coach Verdonkschot denkt dat het haalbaar is. 'Zijn meisjes', zoals hij de roeisters liefkozend noemt, hebben stappen gemaakt. "We hebben kneiterhard doorgetraind en zijn beter dan vorig jaar. Natuurlijk hebben we ons afgevraagd of we niet te optimistisch zijn geweest. Of we het wel zouden kunnen. We waren snel uitgepraat."

undefined

Mannenacht laat zich verrassen door studenten

De Holland Acht had gisteren glorieus, ruim voor alle andere boten, over de finish moeten komen tijdens de roeivierkamp op de Amstel. Toch kregen de roeiers van de nationale selectie, al zeker van de Spelen in Rio, het voor elkaar om zich op de 750 meter voorbij te laten varen door de mannenacht van roeivereniging Nereus. De studenten bij het naar bier ruikende thuishonk van de Amsterdamse roeiers konden hun geluk niet op. Het vlaggenschip van de roeibond is gewaarschuwd, in de aanloop naar de EK in mei in het Duitse Brandenburg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden