Als een dagboek zonder slotje

Interview | Boodschappen doen, wachten, even twitteren. Doodnormale dingen, tot ze gedrukt worden. Fotograaf Jan Dirk van der Burg maakte bundels van Nederlanderse twitteraars.

Hoe kwam je erbij om tweets te bundelen?

"Ik wilde weten hoe met de krant Het Parool ging, want daar had ik gewerkt. Ik besloot de hoofdredacteur Barbara van Beukering te gaan volgen op Twitter. Ik kreeg niets over de krant te horen, alleen maar over haar privéleven. Het was zo erg dat ik wist waar haar dochter Ruby woonde, zij was net op kamers gegaan. Op een avond was ik vlakbij dat huis en keek ik naar haar raam, ik dacht toen: Hé, Ruby is thuis. Toen kwam het besef dat ik bepaalde dingen van Barbara's leven had onthouden, door Twitter. Ik besloot die tweets te bundelen in boekvorm."

Waarom in een boek?

"Tweets gaan door de krochten van het internet. Ze worden geplaatst en zijn dan alweer op weg naar een voorbestemde dood. Niemand besteedt er echte aandacht aan. Maar er zit soms een bepaalde schoonheid in die onbenullige opmerkingen. Dat wil ik naar boven brengen door het in boekvorm uit te brengen."

Is het bedoeld als een stunt of bewustwording van de samenleving?

"Totaal niet. Ik wil laten zien dat er veel opmerkelijke dingen gebeuren op sociale media en vooral op Twitter. Het is net alsof je een dagboek leest dat geen slotje heeft. Je krijgt een kijkje in het dagelijks leven van mensen, dat verdient een tweede podium. Door de tweets te bundelen, geef ik mensen dat podium."

Hoe zijn de tweets uitgezocht?

"Ik wilde uit allerlei segmenten van de samenleving twitteraars verzamelen. Zo zit er een gangsterrapper uit de Bijlmer bij, een Brabander en een bekende Nederlander. Ik heb een bewuste selectie gemaakt, want 200.000 tweets passen niet in een boek. Ik heb wel een betrouwbaar beeld neergezet, door een compacte samenvatting te maken. Daarna heb ik een aantal exemplaren laten drukken en opgestuurd naar de twitteraars. Er is niet één slechte reactie gekomen. De mensen zijn gevleid en vereerd dat ze een boek van hun tweets hebben ontvangen. Ze beseffen goed dat ze het op een openbaar medium hebben gezet, dus het is voor hen niet schokkend."

Waarom koos je voor Twitter en niet voor bijvoorbeeld Facebook?

"Twitter is openbaar en toegankelijk voor iedereen. Het bestaat bijna tien jaar en daardoor kon ik mensen ook langere tijd volgen. Dan pas krijg je echt een beeld van hun leven. Bij Facebook moet je vaak vrienden worden met iemand, voordat je berichten kunt zien. Dat is niet de opzet van mijn bundels. Instagram was ook niet geschikt, want dat bestaat minder lang. Een Amerikaanse fotograaf heeft ook al eens iets met dat medium gedaan. Dat maakt het dan minder leuk."

Voordat de boeken in de verkoop gaan, is Van der Burg bezig met crowdfunding. De bedoeling is dat er een tiendelige serie van tweetbundels wordt gedrukt. "Het moet een naslagwerk worden over de vroege jaren van de sociale media. Het beste van Twitter in je boekenkast."

De Tweetbundels van Van der Burg zijn te vinden op www.jandirk.com. Op dit moment zijn er acht delen uitgebracht, met onder andere Barbara van Beukering en Aad de Mos. Het moet een collectie van tien boeken vol met tweets worden, maar de crowdfunding is nu nog bezig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden