Als een blad aan de boom...

"Ik zal er geen traan om laten als het boerkaverbod van tafel gaat" Beeld anp

'Van onvoorstelbaar groot belang', zo kwalificeerde minister Liesbeth Spies het door het kabinet gewenste boerkaverbod. Nu, amper twee maanden later, blijkt dat immense belang relatief. De kandidaat-lijsttrekker voor het CDA zal er 'geen traan om laten' als de Tweede Kamer besluit het boerkaverbod naar de prullenbak te verwijzen, stelde ze gisteren in de Volkskrant. En dat is opvallend, aangezien het verbod op gelaatsbedekkende kleding niet alleen een PVV-wens is die in het gedoogakkoord staat, maar ook prijkt onder het kopje 'standpunten' op de website van het CDA.

Spies is niet de enige christen-democraat die nu terugtrekkende bewegingen maakt omtrent paradepaardjes van de PVV, dan wel keihard afstand neemt van de voormalige gedoogpartner. Een dag nadat PVV-leider Geert Wilders de stekker uit de gedoogconstructie trok, stelde CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dat hij 'zijn buik vol heeft van de PVV'. En dat terwijl hij ruim een half jaar geleden zijn kritische partijgenoten nog toebeet dat ze moesten stoppen met klagen over de gedoogconstructie met de PVV.

Liesbeth Spies Beeld ANP
"heb mijn buik vol van de PVV" Beeld ANP

Staatssecretaris Henk Bleker (economische zaken) die als tijdelijk partijvoorzitter hoogstpersoonlijk de samenwerking met de PVV verdedigde, noemde de partij van Wilders vorige week 'onvoorspelbaar'. Zijn collega op Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, stelde in een vraaggesprek met de Volkskrant 'opgelucht' te zijn dat er in Europa nu geen misverstand meer kan bestaan over gedogen of aan de zijlijn staan. "Wilders doet vanaf nu niet alleen volgens traktaat niet mee, hij doet überhaupt niet meer mee." Knapen zei nooit iets aan de PVV te hebben gehad. Dat is op zich niet verrassend omdat de gedoogpartner nooit zijn handtekening heeft gezet onder de buitenlandplannen van het kabinet.

"De PVV is onvoorspelbaar" Beeld anp
"Ik heb nooit iets aan de PVV gehad" Beeld ANP

Minister Gerd Leers (immigratie) moest vorige week noodgedwongen zijn Europese lobby voor hogere leeftijds- en inkomenseisen voor gezinsherenigers laten vallen. Zelf staat hij nog achter zijn plannen maar het ontbreken van 'een brede consensus in de Kamer' weerhoudt hem er na de kabinetsval om er mee door te gaan. Daarom stort de bewindsman zich nu op maatregelen die wel breedgedragen zijn, zoals regels die misbruik tegengaan. En dan te bedenken dat Leers het vorig jaar nog betreurde dat de Europese Commissie - die beslist of het nodig is om de Europese regels omtrent gezinshereniging aan te passen - 'helemaal focust op misbruik'.

Leers laat plannen voor gezinsherenigers vallen Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden