Review

Als een bezetene hakken en wieden

Marianne de Leeuw, Jef Nieuwenhuis en Maria Schilt: Van oppasser naar verpleegkundige. De Tijdstroom, Utrecht; 84 blz. - ¿ 19,50.

Er waren in het begin van de eeuw wel mannelijke verplegers, maar ze hadden weinig opleiding genoten en dankten hun aanstelling vooral aan hun forse postuur. De nu 91-jarige broeder Wim Schilt, vertelt hoe de psychiatrie in zijn jaren nog 'vrij manonvriendelijk' was. Alleen vrouwen hadden uitzicht op een carrière.

Zoals antidepressiva nu de grote hype zijn in de geestelijke gezondheidszorg, zo maakte Schilt mee hoe de arbeidstherapie als geneesmiddel werd ontdekt. Men trok de bossen en parken in en sloeg daar als een bezetene aan het hakken en wieden. “Sommige patiënten waren daar heel goed op hun plaats”, herinnert Schilt zich, “maar toen de arbeidstherapie effect bleek te sorteren, gingen ze proberen iedereen aan het werk te krijgen. Tot grote woede van de tuindersbaas ging het echter ook wel eens verkeerd. Je kunt niet iedereen zomaar het veld opjagen.”

In het psychiatrisch ziekenhuis van de jaren negentig zijn veel regels overboord geworpen. Men hoeft niet meer op tijd aan het ontbijt: er is een lopend buffet en om een uur of tien wordt de boel opgeruimd. De arbeidstherapie heeft een ondergeschikt plaatsje weten te behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden