Als een ander land je wel olympische kansen biedt

deelname | De Nederlandse top halen is niet velen gegeven. Als je dan toch van de Olympische Spelen droomt, is uitkomen voor een ander land soms een prettige optie.

Strenge limieten en moordende concurrentie maken het voor veel Nederlandse sporters moeilijk hun olympische ambities te verwezenlijken. De een legt zich daar noodgedwongen bij neer, de ander zoekt naar wegen om alsnog ooit de Spelen te halen. Het aannemen van een andere nationaliteit is een van de mogelijkheden. En dan natuurlijk van een land waar limieten flexibel zijn en concurrenten onvindbaar.

Ook in Rio de Janeiro liep een aantal in Nederland geboren sporters achter een andere vlag mee in de openingsceremonie in het Maracanã Stadion. Daarmee werd een droom realiteit, al kwamen ze natuurlijk ook om te presteren. Helaas garandeert een ander paspoort geen olympisch succes, ondervonden Saskia van Erven Garcia, Esther Stam en Sherine El Zeiny.

Schermster Saskia van Erven Garcia (Colombia)

Saskia van Erven Garcia kwam tot 2008 voor Nederland uit. Ze stopte omdat ze geen steun kreeg. De 28-jarige in Rotterdam geboren floret-schermster verscheen drie jaar later weer op de loper. Nu namens Colombia, het land van haar moeder. Ze werd door het Zuid-Amerikaanse land prompt naar de Olympische Spelen van Londen gestuurd, waar ze als 24ste eindigde. Na haar olympisch debuut werd de inmiddels in Parijs woonachtige Van Erven Garcia ook door de Colombiaanse autoriteiten genegeerd. Alle beloofde steun bleef uit, totdat er een nieuwe schermbond werd opgericht. De sport kwam weer een beetje van de grond, waarvan ook Van Erven Garcia profiteerde. In maart dwong zij een ticket naar de Spelen van Rio af. Het Braziliaanse schermavontuur van de zesvoudig Nederlands kampioene leverde geen succes op. Van Erven Garcia werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de Hongaarse routinier Aida Mohamed.

Judoka Esther Stam (Georgië)

Esther Stam werd geboren in Spijkenisse en groeide op in Zutphen. Om zich te onwikkelde als judoka verhuisde ze naar Haarlem, waar ze zich aansloot bij de bekende judoclub Kenamju. Haar olympische ambities werden in 2013 in de kiem gesmoord. In haar gewichtsklasse tot 70 kilogram moest Stam haar meerdere erkennen in onder meer wereldkampioen Kim Polling. Omdat elk land maar één judoka mag afvaardigen naar de Spelen, wist Stam dat Rio de Janeiro voor haar geen haalbare kaart was. Een tip van twee Georgische clubgenoten bij Kenamju leidde tot een olympische omweg. Na een gesprek, eind mei 2013, met de president van de Georgische judofederatie kon ze een jaar later haar paspoort ophalen. Dus mocht ze ook naar Rio, waar ze al snel de tatami moest verlaten. Stam verloor in de achtste finales van de Canadese Kelita Zupancic. Haar enige troost: ze kwam net zo ver als Polling.

Turnster Sherine El Zeiny (Egypte)

Sherine El Zeiny werd 25 jaar geleden geboren in Alphen aan den Rijn. In 2003 kwam ze in Jong Oranje en vijf jaar later werd ze door haar toenmalige coach Boris Orlov geadviseerd om zich te oriënteren op Egypte. Volgens de Rus was dat voor haar de enige mogelijkheid om de Spelen van Peking te halen. Na lang aarzelen koos El Zeiny voor Egypte, het land van haar moeder. Een droom ging in vervulling toen ze als eerste Egyptische turnster in 2008 naar de Spelen in de Chinese hoofdstad werd uitgezonden. Het werd geen overdeeld succes, omdat ze nauwelijks kon communiceren met de Chinese coach. Maar El Zheiny dwong later ook kwalificatie naar de Spelen van Londen en Rio de Janeiro af. In Rio haalde ze de meerkampfinale niet. Met een 39ste plaats sloot ze haar laatste olympische avontuur af en zag ze de Nederlandse turnsters de teamfinale halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden