'Als Donner heeft Polare een kans'

Medewerkers geloven in doorstart onder de oude naam, als de boekhandel zich vooral op de eigen stad gaat richten

De boekwinkels van Polare zijn gisteren weer geopend. Ook de Rotterdamse vestiging, voorheen bekend als Donner, verwelkomt weer klanten.

Het loopt woensdagochtend om half tien nog niet storm, maar er heerst een goed gevoel onder het personeel en in de stad, zegt Leo van de Wetering. Hij is één van de vijf medewerkers die het initiatief hebben genomen om de oude naam Donner weer op de gevel te krijgen. "Het is geen akte van weemoed. Er zit een idee achter hoe je een boekhandel kunt runnen: zonder centrale inkoop en met marketing die zich richt op de stad."

Eind januari werden de twintig winkels van Polare in Nederland gesloten, omdat het concern in financiële moeilijkheden was geraakt. Dinsdagavond maakte de bewindvoerder van de keten, Kees van de Meent, bekend dat de boekwinkels tijdelijk weer opengaan en per vestiging zullen worden verkocht. Een bod op meerdere vestigingen is ook mogelijk.

De medewerkers in Rotterdam hebben daar wel oren naar. Met crowdfunding hopen ze genoeg geld op te halen om 'hun' winkel over te nemen en die zijn oorspronkelijke naam terug te geven.

"Veel Rotterdammers noemen de winkel nog altijd Donner", zegt Van de Wetering. De naam is al honderd jaar oud en een begrip in de stad. "Wij willen een boekhandel die weer aansluit bij die lokale worteling. Met zelfstandig ondernemerschap van de boekverkopers en activiteiten die aansluiten bij wat er in de stad gebeurt." Als voorbeeld noemt hij de presentatie van de biografie van oud-burgemeester Bram Peper met een hoop activiteiten daaromheen.

Van de Wetering zit al 36 jaar in het vak. "Ik heb de winkel nog als pijpenlaatje gekend." De afgelopen weken is hij vaak in de lege winkel geweest om de overname met zijn collega's te bespreken. "Het idee leefde al langer, maar toen de winkel eind januari dichtging, zijn we echt om de tafel gaan zitten."

Samen met het Rotterdamse crowdfundingbedrijf Symbid hopen de medewerkers 500.000 euro op te halen via sponsors in de stad. Een fors bedrag. "Dat hebben we nodig om schuldenvrij te starten. Maar met de helft van dat bedrag worden we al een serieuze partij voor de bewindvoerder."

Dat de winkel nu weer open is, vindt Van de Wetering wel vreemd. "We hebben alleen voorraad van drie weken geleden en kunnen niets bestellen. Het is een leegverkoop. Al het geld dat binnenkomt gaat naar de curator."

Bewindvoerder Van de Meent hoopt dan ook dat het verkoopproces snel zal verlopen. "Het kan weken of maanden duren, maar het is een tijdelijke situatie waar zo snel mogelijk een eind aan moet worden gemaakt."

Zo'n anderhalf uur later is het volgens Van de Wetering flink druk in de winkel. Of het plan van de medewerkers haalbaar is? De boekverkoper lacht. "Het is Pietje Bell ambitieus, zoals we in Rotterdam zeggen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden