Commentaar

Als Dijsselbloem wordt gevraagd de eurogroep te leiden, moet hij ja zeggen

Jeroen Dijsselbloem met zijn Duitse collega Wolfgang Schauble.Beeld EPA

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem wordt genoemd als de nieuwe voorzitter van de eurogroep, de groep van landen die de Europese munt gemeen hebben. Het zijn nog geruchten. Maar mocht Dijsselbloem de vraag krijgen, dan moet hij ja zeggen, en dan moet premier Rutte geen ander antwoord dan 'ja' toestaan.

Laat duidelijk zijn dat Dijsselbloem niet als kandidaat wordt genoemd op grond van zijn staat van dienst, want hij is net toegetreden tot het selecte gezelschap van ministers van financiën van de eurolanden. Dijsselbloem is een nieuwkomer, anders dan zijn Luxemburgse collega Juncker, die al decennia actief is op het Europese toneel, ondermeer als voorzitter van de eurogroep.

Voor Juncker moet nu een opvolger worden gevonden. En voor de verstandhouding in de groep is het verstandig om die niet uit een groot land als Duitsland of Frankrijk te laten komen. Een voorzitter die tussen polen kan bewegen (en zonodig bemiddelen) vind je eerder in een klein land. En dan liefst een klein land dat zijn financiën redelijk op orde heeft en dat voeling heeft met de wensen en gedachten van de leidende economie in Europa: Duitsland.

Dijsselbloem past in dit profiel. Het is dus niet gek dat hij wordt genoemd, ook al is hij nog maar net lid van de club.

Voor Nederland zou het goed zijn als hij het ook wordt. De voorzitter van de eurogroep is niet de aanvoerder van Europa, maar wel een belangrijke speler op het middenveld. Hij staat daar niet om de belangen van zijn land te behartigen, maar zijn positie heeft wel een positief effect op de invloed van zijn land in het grote Europa.

Nederland heeft in het verleden geweldige diplomaten en ambtenaren geleverd aan Brussel. En dat heeft Nederland in Europa ook lange tijd groter gemaakt dan het land op grond van oppervlakte of inwonertal zou zijn.

Die goede positie heeft Nederland zelf verwaarloosd, door het virus van de euroscepsis. Nederland zou, juist in die groeiende Europese Unie, de voorhoederol moeten opeisen die past bij een oprichter van de EU. Maar het deed de afgelopen twintig jaar het omgekeerde.

Een benoeming van Dijsselbloem tot voorzitter van de eurogroep kan dat een beetje herstellen. Hij kan er bovendien toe leiden dat er in Nederland weer anders tegen de euro wordt aangekeken. Dat in het debat de nuchtere rationaliteit terugkeert. Want die zegt nog altijd dat Nederland baat heeft bij de muntunie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden