'Als de Wii verveelt, gaan kinderen weer buiten spelen'

Welk effect heeft het spelen met de Wii op jonge kinderen, zeker nu de nieuwe versie extra mogelijkheden biedt zoals een onafhankelijk beeldscherm op de afstandsbediening? De laatste versie is nog gloednieuw dus daarover is nog geen onderzoek beschikbaar. Over de oude Wii is het meeste onderzoek dat wel is uitgevoerd, nog terughoudend. De stand van de Wii-wetenschap aan de hand van drie stellingen.

Edwin Kreulen

Een van die mogelijkheden van de spelcomputer is dat kinderen de kans krijgen om in actie te komen. Zo zouden kinderen door de Wii niet alleen in conditie blijven maar ook minder gevaar lopen op overgewicht. Vanuit die laatste invalshoek wordt vooral in de Verenigde Staten veel onderzoek gedaan.

Medisch onderzoeker Elisabeth Lyons van de University of North Carolina heeft op haar site een presentatie staan met een overzicht van veertien laboratoriumstudies met exergames - ofwel games met lichaamsbeweging. De Wii - en zeker wanneer men er sporten mee nadoet - kost de speler inderdaad meer energie dan de traditionele computergame, is de conclusie van die studies. De hartslag van Wii-spelers is ook iets hoger. Maar het effect is maar heel bescheiden. Er zijn computergames die beter zijn voor conditie en gewicht, zoals Dance Dance Revolution, waarin veel moet worden gedanst.

Echt gewicht verliezen, daar zorgt de Wii niet voor, concludeert Lyons. Wil je kinderen laten afvallen, dan moet je ook iets aan hun voeding doen. Hoogstens komen kinderen er niet extra door aan. Want spelen met de Wii gaat vooral ten koste van televisiekijken, en wie aan de Wii-knoppen staat heeft veel minder gelegenheid om te snacken dan de televisiekijker die onderuitgezakt zit op de bank. Bovendien, als je kinderen echt wilt laten afvallen kun je wel een streng Wii-sportprogramma samenstellen, maar vergeet niet dat kinderen na een tijdje genoeg hebben van het apparaat.

Wat dat betreft is de lancering van de nieuwe versie misschien goed, want Lyons stelt dat computergames nog een stuk mooier en fantasievoller kunnen. Fysiotherapeuten van de Kent State University schatten dat kinderen op de Wii meer energie verbruiken dan leeftijdsgenoten die wandelen op een loopband. Maar andere Amerikaanse onderzoekers zeggen het in koor: zelfs al hou je het vol, met de Wii krijg je wel een beetje lichaamsbeweging, maar het is nooit genoeg.

De Wii activeert cognitieve functies in het kinderbrein

"Computerspelletjes als de Wii hebben ongetwijfeld effecten op het brein", stelt Sarah Durston, hersenonderzoekster bij kinderen en hoogleraar aan het UMC Utrecht. "Het is alleen lastig om op een scan vast te leggen of die spellen een ander effect hebben dan bijvoorbeeld ouderwetse bordspellen, omdat de wereld in zijn totaal is veranderd en er veel meer nieuwe dingen zijn dan alleen computerspelletjes."

Zonder hersenscans, maar met 'gezond verstand' kan Durston ook wel vaststellen dat het niet goed gaat met kinderen die de hele dag achter de Wii staan. "Ik ben zeker niet tegen die programma's, ook voor mijn eigen kinderen. Je staat verbaasd over de mogelijkheden die jonge kinderen al zien om interactief spelletjes te spelen. Ik zou het alleen heel gevaarlijk vinden als fabrikanten van computergames claimen dat je met hun producten genoeg aanbod hebt. Kinderen moeten ook eens een gewoon bordspel spelen of boekje lezen, en uiteraard buiten spelen."

De Wii zorgt ervoor dat kinderen niet meer gewoon spelen

Dat risico is altijd aanwezig, maar het hangt volgens Durston voor een belangrijk deel van ouders af. "Het is aan hen om erop toe te zien dat er voldoende evenwicht is. Anders loop je het risico dat een kind zich maar een richting op ontwikkelt. En dat kan, als ze ouder worden, soms niet meer terug te draaien zijn. Maar dat geldt niet alleen voor computergames: het lijkt me ook belangrijk dat ouders het kind bijsturen dat de hele dag alleen maar buiten speelt en nooit een boek leest, of juist de ultieme boekenwurm die nooit naar buiten gaat."

Amerikaanse kinderen die de Wii in huis kregen, gingen minder televisiekijken maar bleven evenveel buiten spelen, zag onderzoekster Elisabeth Lyons. En zoals gezegd: de Wii ging na een tijdje al vervelen. Dat kan Sarah Durston zich goed voorstellen. Iets wat de Wii veel minder biedt, is het zelf bedenken van spel. "Kinderen die samenspelen zeggen tegen elkaar bijvoorbeeld 'en nou was jij even de moeder en gingen we dat en dat doen'. Dat is heel belangrijk voor jonge kinderen, voor de ontwikkeling van creativiteit maar ook voor hun sociale vermogens. Dat lijkt me een belangrijke reden om naast de Wii ook boekjes te blijven lezen en buiten te spelen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden