Als de oplage van Charlie vijftig keer zo groot is geworden, is dat dan winst?

NUWEIRA YOUSKINE

Kent u die mop over twee jongens die met kalasjnikovs de redactie van een Frans tijdschrift bestormden? Oh, wacht. Dit was geen grap. Het ging om vrije meningsuiting. Ons seculiere geloofsartikel. Wie dit geloofsartikel bedreigt, kan een heilige oorlog aan reacties verwachten.

De meningenmachines hebben dan ook weer op volle toeren gedraaid. Zelden zat er iets origineels bij. Eigenlijk riepen de meeste reacties alleen nog maar meer vragen op. Zomaar een greep.

- Als alle moslims afstand moeten nemen van terreurdaden, geldt dat dan ook voor Ahmed? Die doodgeschoten agent ter plekke, die onze zo chic met de mond beleden Voltaire-preek - 'Ik verafschuw wat u zegt, maar zal uw recht het te zeggen met mijn leven verdedigen' - in de praktijk bracht?

- Als elk mensenleven evenveel waard is, waarom dan alleen de gretige solidariteitsbetuigingen voor 'Charlie'? Waarom niet voor de op dezelfde dag gepleegde aanslag in Jemen waar een paar dozijn mannen die zich wilden aanmelden voor de politieacademie werden opgeblazen? Of voor de slachtoffers in Nigeria bij de dodelijkste aanslag tot nu toe, zodat de lokale autoriteiten maar gestopt zijn met de lijken te tellen?

- Als de betoging in Parijs uit welgemeende gevoelens van solidariteit en pro-journalistieke vrijheid voortkwam, waarom is dan bijvoorbeeld de Israëlische premier Netanyahu, onder andere verantwoordelijk voor de dood van zeven journalisten, niet weggestuurd?

- Als de islam louter vrede is, waarom dan deze gruwelijke barbarij?

- Als de islam louter barbarij is, waarom dan zoveel moslims met verzoenende taal?

- Als je satire wilt bedrijven, is het dan nuttig of dapper om dat te doen jegens een marginale groep van 10 procent van de bevolking? Was satire niet ooit bedoeld om juist de heersende machtsbolwerken door te prikken en aan te pakken?

- Als dit simpelweg gezien wordt als een oorlog van vrije meningsuiting tegenover extremisme, is het wereldbeeld dan niet heel erg klein?

- Als er mensen zijn die denken dat hun 'christelijke cultuur' en 'westerse waarden' eeuwig superieur zijn aan die van anderen, zijn die dan nu stiekem, in een donker hoekje van hun ziel, een beetje blij dat hun gelijk andermaal bewezen is?

- Als het nu tijd is om de rijen te sluiten, met wie dan, en op basis van welke waarden?

- Als God daarboven hoofdschuddend zit te kijken wat zijn mensenkinderen toch in 's hemelsnaam allemaal uitvoeren, zou hij dan spijt hebben van de creaties waar hij ooit zo trots op moet zijn geweest?

- Als de oplage van de nieuwste Charlie Hebdo vandaag, met 3 miljoen exemplaren, vijftig keer zo groot is geworden, valt dat dan nog onder winst?

En als ik nu ophoud met vragen, en anderen met antwoorden, zou er dan ooit in die stilte iets kunnen ontstaan waarin de waanzin geen plaats meer heeft?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden