Als de onderlinge rivaliteit kan worden beteugeld gaat het goud naar Oranje

Anna van der Breggen tijdens de WK-tijdrit van dinsdag. Beeld Getty Images
Anna van der Breggen tijdens de WK-tijdrit van dinsdag.Beeld Getty Images

De Nederlandse wielervrouwen zijn favoriet voor de wereldtitel, als de onderlinge rivaliteit kan worden beteugeld.

Kick Hommes

Met de twee grootste favorieten in de ploeg is de druk op de Nederlandse vrouwen op de wereldkampioenschappen wielrennen vandaag enorm. 'Even' afmaken is namelijk zo simpel nog niet. Maar verliezen mág niet, gezien de selectie.

Hoe gaan ze dat doen? Dat was de vraag op de persdag van het Nederlands team gisteren, de dag voor de koers. Om met een open deur te beginnen: Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zijn de kopvrouwen. Van Vleuten won dit jaar al de Giro Rosa, de ronde van Italië voor vrouwen, en prolongeerde haar titel op het wereldkampioenschap tijdrijden dinsdag. Van der Breggen was in het voorjaar onverslaanbaar.

Tweestrijd

Vervolgvraag: gaat dat nog problemen geven, omdat ze door het jaar heen elkaars grootste concurrenten bleken? "Ze komen denk ik niet op elkaars verjaardag, maar dat hoeft ook niet", aldus bondscoach Thorwald Veneberg. "Ze zijn collega's, ze hebben hetzelfde idee en dezelfde intenties: dat er iemand in het oranje wint."

Anna van der Breggen moest al diep zuchten toen ze een vraag kreeg over de rivaliteit. "Daar word ik zo gek van", zei ze. "Het WK is nu een soort tweestrijd geworden, maar dat vind ik zo belachelijk. We gaan proberen met het land te winnen. Annemiek en ik staan aan dezelfde kant."

Van Vleuten zelf stond op scherp, bij het persmoment gisteren. Ze corrigeerde tegen iedereen die het wilde horen een zin die in een krant had gestaan over hoe ze niet in de groep zou passen. Ze vond het een voorbeeld van hoe de media haar 'wegzetten'. Want hield zij niet ook de benen stil toen Chantal Blaak er vorig jaar als 'derde' Nederlandse vandoor ging en wereldkampioen werd?

Nee, als het aan haar ligt, past ze perfect in het team en is ze niet de 'eenling' die van haar wordt gemaakt. Toch ging niet alles vlekkeloos in de Nederlandse ploeg. Om alles helder te krijgen was 'praten, praten en praten nodig', zei bondscoach Veneberg na afloop van de tijdrit. Dat was dringend nodig, vertelde hij. Dat praten was 'echt goed' gegaan, kon hij drie dagen later melden. Eerst sprak hij met de rensters een voor een, daarna had hij Van der Breggen en Van Vleuten bij elkaar geroepen.

Er is één wegkapitein: Lucinda Brand. Zij moet tijdens de koers de uiteindelijke beslissingen nemen. Gaan we aanvallen, wanneer rijden we voorin het peloton, moeten we een kopgroep gaan terughalen? Brand 'hakt de knoop door', zoals ze het zelf benoemt.

Het kan dus zijn dat Lucinda Brand degene is die uiteindelijk besluit wie van de favorieten Van Vleuten of Van der Breggen de wereldtitel gaat winnen. Of niet? "Ik denk dat de rivaliteit in onze ploeg heel erg meevalt. Wij hebben er heel goed over gesproken en daarom ik denk niet dat we in zo'n situatie gaan komen. Het is niet de bedoeling dat ik de scheidsrechter ben. Daar zou ik niet gelukkig van worden."

Brand wilde gisteren wel iets kwijt over de tactiek. Als de weg voor de eerste keer echt omhoog gaat, nog voor het plaatselijke rondje, is het oranje al gegarandeerd voorin te zien. En als ze door Innsbruck zelf rijden, rond de finishpassage. En als ze in de afdaling van de klim zitten. En telkens op die klim in de plaatselijke ronde zelf. Wie dat zo optelt, komt aan ongeveer de hele rit. "Wij moeten de koers hard maken. In principe hebben wij de beste klimmers."

Bondscoach Veneberg is duidelijk: "We gaan door tot de koers een ideaal plaatje is. Niet een renster in een kopgroep van vijf. In een kopgroep van vier is één van ons wel goed. En goed is dan ook echt goed."

Gefronste wenkbrauwen

Volgens Veneberg leidt de overmacht van de oranjevrouwen namelijk ook tot de neiging om van goed nog beter te maken. Daarvan was het Europees Kampioenschap in Glasgow een voorbeeld. Anna van der Breggen reed met één andere renster voorop, maar zij werd uiteindelijk ingerekend door haar eigen ploeg, omdat ze Marianne Vos ook nog brons wilde laten winnen. Het leidde tot meer dan alleen gefronste wenkbrauwen.

Morgen moet dat scenario worden voorkomen. Dat betekent voor Van Vleuten en Van der Breggen ook elkaar laten rijden. Veneberg heeft er alle vertrouwen in. "Ga je moedwillig iemand terughalen van je eigen ploeg, dan krijg je de toorn van Nederland over je heen. Dat wil niemand, allemaal nare berichten op Twitter krijgen. Dat is al afschrikwekkend genoeg."

Annemiek van Vleuten tijdens de WK-tijdrit van dinsdag. Beeld Getty Images
Annemiek van Vleuten tijdens de WK-tijdrit van dinsdag.Beeld Getty Images

Was hij dan streng geweest, bij de besprekingen vooraf? Veneberg: "Nee, daar zijn ze volwassenen voor. Ik ben wel duidelijk geweest. Maar daar vroegen ze ook om."

Mannen gaan de koers niet maken

De Nederlandse mannen hebben morgen niet de favorietenrol. Tom Dumoulin, al bijna helemaal hersteld van zijn zware tijdrit, vond niet dat Nederland de koers moet maken. "Ja sorry, wij hebben geen favoriet omdat we niet beter zijn."

Wout Poels maakte er een grapje van. "O, ik zag mezelf wel goed zijn. Ik weet niet waar je het over hebt." Toch moest hij ook erkennen dat Nederland ondanks een achttal sterke klimmers (met onder anderen Steven Kruijswijk, Sam Oomen en Bauke Mollema erbij) geen 'echte afmakers' heeft. "Dan moet je toch echt naar renners als Alejandro Valverde of Julian Alaphilippe kijken."

Op de slotklim van morgenlopen de stijgingspercentages in een kilometer op tot ruim boven de 20 procent. "Gaaf", vond Dumoulin. "Dit vind ik echt leuk. Wat kan gebeuren is dat de koers daardoor op slot komt te zitten. Maar eigenlijk kan je pas na 200 kilometer de tactiek bepalen." De mannenkoers is 258,5 kilometer lang.

Lees ook:

Nederland verslaat de rest van de wereld

Na de tijdrit bij de vrouwen kleurde het podium geheel oranje: een unicum. ‘Nederland loopt voorop met kansen bieden aan vrouwen’, zegt wereldkampioen Annemiek van Vleuten.

Een weggeworpen bidon, die blijft en wordt gekoesterd

Ze staat met haar vrolijk gebloemde bodywarmer een beetje in het prikkeldraad geleund, het kleine blonde meisje, en ze klapt in haar handen. Er is nog niks te zien, maar een seconde later verschijnt in beeld waar ze om klapt: wielrenners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden