Als de nood aan de man is, stelt Van Olphen zich toch beschikbaar

door Fred Troost

Fabian van Olphen heeft zich alsnog beschikbaar gesteld voor de mogelijk beslissende EK-kwalificatiewedstrijd van zondag tegen Montenegro. Daarmee krijgt de gehavende selectie van Pim Rietbroek een gewenste versterking.

Nog één punt hebben de handballers nodig om de volgende ronde te bereiken. Gisteravond had de beslissing bij Finland - Oostenrijk kunnen vallen. Dan hadden de Oostenrijkers een punt moeten verspelen, maar dat gebeurde niet. In Vantaa werd het 26-29.

Vanavond komt Oranje zelf in actie in het Montenegrijnse Bijelo Polje. Daar is een gelijkspel eveneens voldoende voor een doorgang naar de play-offs van juni. Achter die play-offs lonkt het EK in Noorwegen, in januari 2008.

Van de vier tot nu toe gespeelde wedstrijden heeft Nederland er drie gewonnen: tweemaal van Finland en eenmaal van Oostenrijk. Vanavond en zondag in Panningen zijn de laatste twee ontmoetingen, tegen Montenegro, dat als sterkste ploeg van de poule wordt ingeschat.

Het Montenegrijnse team doet voor het eerst aan de EK-voorronde mee. Tot vorig jaar maakte het vorig jaar van Servië afgescheiden Balkanlandje deel uit van Servië-Montenegro en bestond het nationale handbalteam uit bijna alleen maar Serviërs met af en toe een verdwaalde Montenegrijn. Nu Montenegro onafhankelijk is, spelen de nationalistische gevoelens wél op en voor het eerst doet het team zelfstandig mee. Met succes. Montenegro is al geplaatst voor de play-offs.

Dàt biedt perspectief voor Oranje. De Oostenrijkse coach Rainer Osmann zag vorige week de bui al hangen. ,,Ze sturen gewoon een B-team’’, voorspelde hij somber.

Het zou hypocriet zijn te zeggen dat dat Nederland niet uitkomt. De ploeg van Pim Rietbroek heeft de afgelopen weken in het personele vlak tegenslag op tegenslag ondervonden. Schmetz, Van Olphen, Duin, Peters, Hamers en Schilder begonnen niet eens aan de serie; zij waren geblesseerd. Overkleeft meldde zich af vanwege zijn werk en Hulsbosch omdat hij huisartsenstage loopt.

Tijdens de afgelopen wedstrijden moest het team ook al fysiek gemankeerden achterlaten: Klemann, Tol en Roest haakten om uiteenlopende redenen af. Dat maakte Rietbroeks wens om voor iedere positie over ten minste drie spelers te beschikken tot een ijdele. Een meevaller was dat Marco Beers zich wel beschikbaar stelde, al is de veteraan er vanavond niet bij. De reis naar Bijelo Polje neemt drie werkdagen in beslag en voor Beers zijn dat ook echt werkdagen. Op de steiger.

Vrijdag meldt Beers zich weer, net als Eelco Overkleeft die door de bondscoach-in-nood is overgehaald. En als het nodig is, klopt ook Van Olphen aan de poort van het trainingskamp. Hij stelde zich maandagavond alsnog beschikbaar.

Van Olphen kampt met een schouderblessure. Weliswaar speelt hij bij zijn club Magdeburg, maar hij doet dat gedoseerd. Nu de personele nood echter steeds hoger steeg, liet hij zich overhalen. ,,Hij belt regelmatig met de andere spelers’’, legde Ben Spaai van het handbalverbond uit. ,,Na de wedstrijd tegen Finland benadrukten de jongens dat hij nog altijd welkom was, als hij zin had.’’

Dat heeft Van Olphen aan het denken gezet. Spaai: ,,Hij is niet zo geblesseerd dat hij helemaal niet kan spelen. In de dekking kan hij enorm waardevol zijn; alleen zijn uitstraling is al van belang.’’

Van Olphen wacht bovendien een rustperiode waarin zijn blessure voldoende rust krijgt om te genezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden