Als de examens voorbij zijn, wachten de WK turnen

Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentor. Vandaag mentor Remco van Poeteren en Eythora Thorsdottir (16), havo-leerling op het Haarlemmer Lyceum.

Remco van Poeteren (mentor)

Eythora turnt op hoog niveau. Het is haar leven, zegt mentor Remco van Poeteren: school staat op de tweede plaats. "Bij mij als lootcoördinator (Landelijk Overleg Onderwijs en Topsport) is dat andersom. Het is mijn taak om de leerlingen zo goed mogelijk door hun schoolcarrière heen te loodsen." De omgeving van Eythora moet goed meewerken om dat te laten lukken. Zo moet haar rooster aangepast worden aan haar trainingsschema en moet er bijles worden geregeld als dat nodig is.

Op school is ze een ingetogen en verlegen meisje, gemakkelijk over het hoofd te zien. De turnster Eythora is een heel ander verhaal. "Op de mat is ze zelfverzekerd, bijna uitdagend. Het gaat om de show", zegt Van Poeteren. Afgelopen jaar maakte Eythora voor het vak drama een toneelstuk over haar leven en hoe lastig het soms is om school en sport te combineren. Ze voerde een coach op die haar vertelde dat ze haar tenen nóg beter moest strekken en een leraar die teleurgesteld was dat ze haar huiswerk weer niet af had. "Het maakte indruk", zegt Van Poeteren. "Het besef drong door bij docenten en leerlingen hoe ingewikkeld het leven van een topsporter eigenlijk is."

Eythora Thorsdottir (leerling)

Elke dag reist Eythora van Poortugaal naar haar school in Hoofddorp. Pas na het trainen heeft ze tijd om te leren voor haar examens. "Thuis eten we rond zeven uur, dan kan ik nog net een uurtje leren voor het eten. De rest doe ik 's avonds en in het weekend." Het moet wel vanuit haar tenen komen, erkent ze. Om uitputting te voorkomen doet ze niet elke dag evenveel. "Uitrusten kan ik na de examens, dan ga ik bijslapen", zegt ze. Maar trainen zal ook dan gewoon doorgaan: Eythora richt zich op de Wereldkampioenschappen in Glasgow, die in oktober zijn. "De Nederlandse kampioenschappen zijn tussendoor, maar die zijn meer een oefening voor de WK."

Na de examens wil ze een tussenjaar nemen. "Ik wil die gebruiken om te oefenen voor de Olympische Spelen. Daarnaast wil ik toneel- en zanglessen nemen. Wie weet doe ik daar ooit in de verre toekomst nog een opleiding in."

Agenda

vmbo BB

9.00 - 10.30: Engels

13.30 - 15.00: Biologie

vmbo KB / TL

9.00 - 11.00: Muziek

13.30 - 15.30: Aardrijkskunde

havo

9.00 - 11.30: Tehatex

13.30 - 16.30: Wiskunde A, B

vwo

9.00 - 11.30: Duits

13.30 - 16.30: Biologie

examenvraag wiskunde vmbo

Om de hoeveelheid flesvoeding per 24 uur te bepalen voor een baby jonger dan 6 maanden, gebruikt men een vuistregel: Een baby heeft 150 ml flesvoeding nodig per kg gewicht. Baby Luuk weegt bij de geboorte 3,8 kg. Luuk krijgt om de 3 uur flesvoeding, ook 's nachts. Bereken hoeveel ml flesvoeding Luuk per keer nodig heeft.

examen gisteren 'Niet meer zenuwachtig'

Het ging beter dan verwacht, zegt gymnasiast Juliette Kuiper (17) uit Ede over het examen economie van gisteren. "Ik ben een echt alfamens, ik kan de economische gedachtengang niet altijd even goed volgen." Niet alles was duidelijk, ze kende niet alle gebruikte begrippen. Daarom gaat ze een klacht indienen bij het Laks. Nu, halverwege de examens, is ze niet echt zenuwachtig meer. "Eigenlijk zijn het gewoon toetsweken, maar dan iets lastiger en langer. Als ik mezelf dat voorhoud, maakt dat deze periode opeens een stuk lichter."

examen antwoord

Antwoord: Luuk heeft 3,8 × 150 = 570 (ml) flesvoeding per 24 uur nodig Luuk krijgt (24 : 3 =) 8 flesvoedingen per 24 uur. Dit is 570 : 8 = 71 ml per keer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden