Als de dood om roem en rijkdom te verliezen

Maps to the Stars

Regie: David Cronenberg. Met Julianne Moore, Mia Wasikowska, Evan Bird, Robert Pattinson en John Cusack.

***

De enige die een prijs won voor het Hollywoodportret 'Maps to the Stars' is Julianne Moore. Ze speelt de archetypische rol van de actrice op middelbare leeftijd die met massages en een vracht pijnstillers haar jaloezie en angsten probeert te beteugelen. Moore valt op omdat ze in het doorgaans nogal kuise Hollywood een weinig zedige rol speelt. We horen haar een wind laten, en opgewonden hijgen tijdens een trio. We zien deze Havana Segrand uitgelaten zingen als ze door de verdrinkingsdood van het kind van een concurrente alsnog de door haar begeerde rol krijgt.

'Maps to the Stars' is een film vol venijn, over mensen die als de dood zijn hun roem en rijkdom te verliezen. Ondertussen vullen ze hun lege levens met cynisme. Toppunt is kindster Benjie (Evan Bird), het zoontje van Havana's masseur Stafford (John Cusack) dat met zijn laatste film 780 miljoen dollar in het laatje bracht, en op zijn dertiende uit een afkickkliniek komt. Het is een Justin Bieber-achtig joch dat ongehinderd door morele grenzen van filmset naar feestje fladdert, en zichzelf verdooft met de partydrug GHB, onderwijl zwaaiend met een pistool. Zowel Havana als Benjie leiden aan waanvoorstellingen, iets waar de Canadese regisseur David Cronenberg - bijgenaamd 'the baron of blood' - wel mee uit de voeten kan. Het geeft de Hollywoodsatire een lichte horrortoets.

Link tussen Havana en Benjie vormt de door brandwonden gehavende Agatha (Mia Wasikowska) die vanuit Florida naar Los Angeles komt, en als 'personal assistent' aan de slag gaat voor Havana die zelf liever de aanduiding 'klusjeshoer' hanteert. De 'limodriver' waarmee Agatha flirt, en die gespeeld wordt door Brits meisjesidool Robert Pattinson, is - hoe kan het anders - een aspirant-acteur. En zo vlecht Cronenberg het script van Bruce Wagner - zelf ooit 'limodriver' voor het Beverly Hills Hotel - in elkaar. Euvel is wel dat het er nogal dik bovenop ligt: de westerse wereld die lonkend naar roem en rijkdom moreel failliet gaat. Wij staan erbij en kijken ernaar.

'Maps to the Stars' is intrigerend als Hollywoodinkijkje. Je kunt je verlustigen aan alle uitwassen, zeker als de zwarte komedie de boventoon voert. Cronenberg blijft echter ook afstandelijk, het is moeilijk om een band te krijgen met alle 'players', en dat was twintig jaar geleden in 'Short Cuts', het meesterlijke Los Angeles-portret van Robert Altman (ook met Julianne Moore) wel anders. 'Maps to the Stars' ontloopt niet helemaal de eendimensionaliteit van de bittere satire op het sterrendom en de Amerikaanse vermaaksindustrie.

Belinda van de Graaf

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden