Als de deur van de hokjes maar openblijft

Sommige lezers willen Sylvana Simons wel in een hokje stoppen, maar andere willen daar niet aan mee doen.

MONIC SLINGERLAND

Ter discussie

Hoewel ik het met Monic Slingerland eens ben dat aan hokjesdenken niets te doen is, is haar vraag aan mij niet besteed. Want daarmee wordt het gangbare partijpolitieke (denk)systeem, dat onophoudelijk door het hokjesdenken wordt gevoed, niet ter discussie gesteld. Elke dag wordt daardoor vrij baan gegeven aan de uitwassen van het hokjesdenken, zoals blijkt uit de (wild-)groei van allerhande politieke partijen. Met als consequentie dat het adequaat aanpakken van de gezamenlijke (wereld)problemen, toch het 'algemeen belang', langzaam maar zeker uit zicht verdwijnt. Indachtig de oneliner van Marshall McLuhan, 'The medium is the message', zie ik hier voor de media een uitgelezen taak weggelegd. Iets voor Trouw, als voorganger?

Wouter ter Heide Zwolle

undefined

Deur openhouden

Er bestaan vele hokjes in Nederland, maar als de deur daarvan openblijft is er altijd de mogelijkheid om bij elkaar te komen. Ook Sylvana moet die deur openhouden. Hoewel ik me soms aan haar erger vind ik haar wel moedig. Ze begeeft zich toch maar in het hol van de 'Nederlandse Leeuw'. Iets genuanceerder haar mening geven zou haar strijd tegen racisme ten goede komen!

Truus Groothuis Culemborg

undefined

Respectvol

Sylvana heeft gelijk dat er in Nederland nog steeds discriminatie bestaat. Alleen respectvol gedrag tegenover andere mensen kan dit voorkomen. Maar dit werkt alleen als zowel autochtone als allochtone Nederlanders zich respectvol gedragen. Veel allochtone Nederlanders beschuldigen de 'witte' Nederlanders van discriminatie. Maar is het uitschelden van autochtone meisjes of vrouwen voor hoer of slet dan geen discriminatie? Het is zeker respectloos.

Gjalt Gaikema Dedemsvaart

undefined

Rechten

Sylvana Simons maakt gebruik van haar burgerrechten: ze uit haar mening, verenigt zich, kiest en stelt zich verkiesbaar. Allemaal rechten waar haar critici claimen voor te staan. Waarschijnlijk zien die voor het eerst wat deze rechten concreet inhouden.

Eric de Jong Heeswijk Dinther

undefined

Theatraal

Sylvana Simons past voor mij in het hokje van de theatrale persoonlijkheid. Ze deelt die ruimte overigens met veel tv-persoonlijkheden. Huidskleur onbelangrijk. Het zijn mensen die doorlopend een rol spelen, graag overdrijven en erg veel moeite doen om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Omdat ze steeds acteren kunnen zij heel gemakkelijk mensen aan zich binden. Vooral als je hen nooit in werkelijkheid meemaakt. Dus laten we oppassen met haar heiligverklaring.

Jan Heijmans Utrecht

undefined

Geen behoefte

Ik ben geen hokjesdenker (denk ik). Ik heb er geen behoefte aan Sylvana Simons in een hokje te stoppen. In bus, tram of trein ga ik graag naast iemand zitten die op het eerste gezicht niet bij mij past, als er tenminste geen apart stoeltje vrij is! Ik heb ook helemaal geen zin in Facebook of andere sociale media. Een doodgewone, ouderwetse persoon dus.

H. Camphuijsen-Maas Purmerend

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden